Index Vakbarát Hírportál

Öt éve alakult meg az 5G koalíció

2022. július 3., vasárnap 11:19

Öt éve jött létre az 5G Koalíció – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a már 89 tagszervezetet számláló 5G Koalíció (5GK) azzal a céllal alakult meg, hogy Magyarországot a világ élvonalába segítse az 5G bevezetésének elterjedésének és gyakorlati alkalmazásának szempontjából – írja az MTI.

Korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága számos ágazatban hoz hatékonyságot és életminőséget javító változásokat, többek közt a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben vagy az energiagazdálkodásban is

– emelték ki, hozzátéve: az 5GK első fél évtizedes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország az 5G területén az egyik legfelkészültebb ország legyen Európában. Az 5G Koalíció feladata, hogy bemutassa és megismertesse a társadalom és a gazdaság szereplőivel az 5G technológia előnyeit.

Az 5G ugyanis – mint írták – valódi értékeket teremt: élénkíti a gazdaságot és a fenntartható fejlődést, hozzájárul a zöld gazdaság kialakításához, az egészségesebb és élhetőbb környezethez.

Az 5G Koalíció a munkáját hat munkacsoportban végzi 230 magyarországi szakértő részvételével. A szervezet eddig 82 munkacsoportülést és 13 szakmai workshopot tartott, amelyeken több mint kétezer ember vett részt. A koalíció szakmai kiállítással ötvözött éves plenáris ülése mára Magyarország legrangosabb 5G-konferenciájává nőtte ki magát. Két éve indult útjára az 5G megértését segítő, hiteles és objektív tájékoztatást közlő 5G.hu honlap – tették hozzá.

A közleményben Solymár Károly Balázs technológiáért felelős helyettes államtitkárt is idézték, aki azt mondta:

Magyarország gazdaságtörténetében a koalíció, mint együttműködési forma újszerű megoldás, amelyből több nagyszerű kezdeményezés bontakozott ki.

Az 5GK olyan stratégiai és szakmai platformot teremt a piac, a tudományos élet és az állam képviselőinek, amely segíti, hogy Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává váljon és a nemzetközi élvonalba lépjen az 5G bevezetésénél, alkalmazásánál. 

Rovatok