Index Vakbarát Hírportál

Visszaesett a belföldi turizmus, inkább külföldre utaznak a magyarok

2022. július 3., vasárnap 05:32

Nincsenek tele a népszerű hazai üdülőhelyek; úgy tűnik, visszaesett a turizmus Magyarországon. Ennek azonban nem az áremelkedés az oka, hanem az, hogy a legtöbben inkább a külföldi utazást választják.

Az egyik legnagyobb szálláskereső portál oldalán akár másnaptól is találni szállásokat Magyarország különböző üdülőhelyein. A Magyarországi Éttermek és Szállodák Szövetségének elnöke, Baldauf Csaba szerint messze nincs telt ház.

Balatonfüreden, Siófokon és Badacsonyban is kevesebb az üdülni vágyó, mint tavaly ilyenkor. 

Többet kell dolgoznunk azért, hogy megteljen a ház. Biztosak vagyunk abban, hogy nem lesz rossz a nyár, de érezhető a bizonytalanság a foglalásokban ugyanúgy, ahogy a jelenlegi helyzetben az emberekben is van egyfajta bizonytalanság 

– nyilatkozta Nagy Miklós, a Hotel Bonvino igazgatója az RTL Híradónak.

Baldauf Csaba szerint vannak olyan szállodák még a Balatonnál is, ahol a szobák 20-30 százaléka üres. Szerinte a legtöbben külföldi úti célt választottak és ez a kereslet egyértelműen hiányzik most a belföldi szálláshelyeken.

Sokan inkább Horvátországot választották, a tavalyi évhez képest kétszer annyian utazhatnak a szomszéd országba idén nyáron. A Szállodaszövetség elnöke szerint ennek nem a hazai áremelkedés az oka, hanem az, hogy a járvány miatt két évig nem nagyon lehetett utazni. Sokan egyébként csak az utolsó pillanatban foglalnak szállást és nem hónapokkal előre. Az árak átlagosan 35 százalékkal emelkedtek a magyarországi szálláshelyeken 2019-hez képest.

(Borítókép:  Óriáskerék Siófokon 2020. július 10-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok