Index Vakbarát Hírportál

Nem jó a helyzet: kiderült, mennyit alszanak a magyarok

2022. július 4., hétfő 06:40

Az elmúlt évek globális történései következtében Magyarországon is romlott az emberek alváshelyzete, közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Alvás Szövetség.

Egy norvég egészségügyi csoport érdekes statisztikai módszerrel vizsgálta az országok alvási mutatóit. Kulcsszókereső segítségével rákerestek a „nem tudok aludni” kifejezésre, hogy meghatározzák a keresési arányt. Az emberek Japánban kerestek a legtöbbet a kifejezésre; Norvégiában volt a legmagasabb a „melatonin” keresési arány; Japánban, Tajvanon és Svédországban küzdenek legnagyobb nehézségekkel az alvatlansággal. Magyarországon is rosszabbodott az emberek alváshelyzete.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis egészségkutató közös országos felmérése – amelynek eredményeit nemzetközi alváskonferencián hozták nyilvánosságra a Magyar Tudományos Akadémián – is ezt támasztotta alá, nevezetesen: a tavalyi évhez viszonyítva kiemelkedő a nők és az idősek alvásállapotának a romlása; a kívánatos 8 óra helyett 7-7,5 órára csökkent a napi átlag alvásidő. Nagyobb figyelmet kell fordítani a fiatal felnőttek, a 13–18 évesek megfelelő alvására is, közölte a szövetség.

Az alvásnak az új globális hatások és a megváltozó életmód miatt jóval fontosabb szerepe van az egészségünk megőrzésében és erősítésében, mint korábban bármikor. Ennek érdekében széles körű társadalmi, egészségügyi összefogást és együttműködést szorgalmaz a szövetség, összehangolva a nemzetközi szakmai szervezetekkel

– hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

(Borítókép: Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images)

Rovatok