Index Vakbarát Hírportál

Lehet politikai pedofíliának nevezni a győri polgármester gesztusát

2022. július 4., hétfő 20:00

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere szerint egy portál véleménycikkben megrágalmazta azzal, hogy politikai pedofíliával hozta összefüggésbe a nevét egy városi éremátadási ceremónia miatt. A portál arról írt, hogy csak az a gyerek vehette át a jutalmat, akinek a szülei előre lemondtak a gyermekük képmáshoz fűződő jogairól a városi médiumok javára.

Győr várossá válásának 750. évfordulójára a település önkormányzata 750 emlékérmet adott ki tavaly, az arra érdemesített gyermekek és fiatalok azonban csak akkor vehették át e kitüntetéseket, ha előtte a szülő aláírta a hozzájáruló nyilatkozatot, amely szerint

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata területi, módbeli és időbeli korlátozás nélkül, térítésmentesen felhasználja, így különösen utólagosan szerkessze, módosítsa, közzétegye (digitális és nem digitális formában) Győr város hivatalos felületein, az általa működtetett honlapon (jelenleg: https://gyor.hu), a közösségi médiában, pl.: Győr Megyei Jogú Város hivatalos Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által készített vagy készíttetett bármilyen más kiadványban a díj átadásáról, az átadóról és átvevőjéről készített közös fényképfelvételt. 

Dézsi Csaba András, a megyeszékhely polgármesterének azonban nem tetszett, hogy az ugytudjuk.hu munkatársa, Pintér Bence ironizáló véleménycikkében a politikai pedofília csúcsra járatásának írta le a városvezető politikus gesztusát, ezért rágalmazás bűntényének megállapítását kérve magánvádas pert kezdeményezett. Jogi képviselője a lap beszámolója szerint amellett érvelt, hogy a portál valójában pedofilnak akarta beállítani a polgármestert.

Az eljáró Tatabányai Járásbíróság végzésében azonban bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, a polgármester fellebbezését követően pedig e döntést a Tatabányai Törvényszék is helybenhagyta. Kiemelték: véleménycikkről van szó, a véleményt pedig „mindaddig, amíg azok összefüggésben állnak közügyekkel, élvezik a véleményszabadság alkotmányos oltalmát még akkor is, ha becsületsértők”.

A bíróság szerint nem vonható le az a következtetés, hogy a szerző azt állítaná vagy arra tenne utalást e kifejezés használatával, hogy dr. Dézsi Csaba András polgármester pedofil személy lenne,

gyermekek iránti szexuális vonzalmat érezne. Pintér Bence egyébként e kifejezés magyarázataként a cikkében – külön bekeretezve és kiemelve – leírja, hogy a politikai pedofília kifejezés alatt azt érti, hogy politikusok kiskorúakat szerepeltetnek politikai kampányban. 

A kifogásolt írás egésze egyetlen esetben sem szexuális beállítottsága vagy kitalált mentális betegsége miatt, hanem pusztán a politikai szereplésével és megnyilvánulásaival kapcsolatban illeti negatív kritikával Dézsi Csaba András polgármestert – áll a bíróság indoklásában.

Az érmeosztásról a Győr Plusz TV így számolt be:

(Borítókép: Dézsi Csaba András. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok