Index Vakbarát Hírportál

Reagált a kormány: magyar kézen maradnak a gáztározóink

2022. július 4., hétfő 20:33

Manfred Webernek elege van Orbán Viktorból, a minisztérium szerint a német politikus mindig is becsmérlően nyilatkozott Magyarországról.

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber egy közelmúltban tett nyilatkozata szerint igazságosan kell elosztani az EU-ba érkező gázt, ami az értelmezése szerint azt jelenti, hogy az EU területén működő gáztározókat közösen kellene üzemeltetni, és a földgázbeszerzést is közösen kellene intézniük az EU tagországainak.

Az ATV e felvetéssel összefüggésben kérdést intézett a szaktárcához. Válaszában a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium azt közölte: a magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát.

A magyar gáztározók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad. Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgázbeszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség

– hangsúlyozta, hozzátéve: a rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában.

A német politikus azt is nyilatkozta az interjúban: „elege van” abból, hogy az EU-ban a külpolitikai és az olajembargós döntések a magyar miniszterelnöktől függnek. Erre válaszul a minisztérium kommunikációs főosztálya úgy fogalmazott: „Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról. Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára”.

(Borítókép: Palkovics László. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok