Index Vakbarát Hírportál

Vesztegetés miatt emelt vádat az ügyészség egy pályázati felelőssel szemben

2022. július 4., hétfő 14:32

Vesztegetéssel és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a pályázatkezeléssel foglalkozó nőt, aki 37 millió forintot kért egy vállalkozótól azért, hogy mindig őt hozza ki nyertesnek a közbeszerzési eljárásokon.

A vádirat szerint a vállalkozónak két cége is volt, amelyeknek különböző adminisztratív munkákat végzett egy nő, aki később egy nagyobb intézmény pályázati felelőse lett, feladata pedig az intézmény közbeszerzéseinek kiírása és az eljárások lebonyolítása volt − közölte a főügyészség sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

A nő megbeszélte a vállalkozóval, hogy olyan feltételekkel fogja a közbeszerzéseket kiírni, valamint olyan módon bonyolítja le, hogy a nyertes minden esetben a vállalkozó valamelyik cége legyen. Ennek megfelelően az egyes pályázati kiírásokra olyan cégek is benyújtották a vállalkozó cégei mellett az ajánlatukat, akik erről nem is tudtak vagy valamilyen személyi kapcsolatban álltak a vállalkozóval, illetve a nővel.

A nő a pályázatokon elnyert összeg tíz százalékát kérte vissza a vállalkozótól, amit úgy papíroztak le, hogy könyvelőként valótlan számlákat állított ki a vállalkozó részére. A vádirat szerint a vállalkozó 2016-ban és 2017-ben összesen 37 millió forintot adott át így a nőnek, aki ebből lakást is vásárolt, amelyet a nyomozás alatt zár alá vettek.

Az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével megvádolt nőre, valamint a vesztegetés bűntettével és szintén hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt vállalkozóra − amennyiben nem kérik a tárgyalás megtartását − az ügyészség börtönbüntetést, pénzbüntetést, a vesztegetési pénz és az abból vásárolt lakás elkobzását, illetve végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Rovatok