Index Vakbarát Hírportál

Hat hónap alatt kétszáznál is több robbantást végeztek a magyar tűzszerészek

2022. július 5., kedd 15:48

Fél év alatt már több mint ezer robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész-alakulatához. A robbanóeszközök biztonságos, föld alatti megsemmisítésének száma meghaladta a 220-at.

A Magyar Honvédség tűzszerészezrede kedden Facebook-oldalán azt írta: csak júniusban 145 esetben vonultak ki a tűzszerész katonák különböző típusú robbanóeszközökhöz, 26 bejelentés soron kívüli intézkedést igényelt. Az előző hónapban összesen 1,7 tonna, többségében második világháborús eredetű katonai robbanótestet és csaknem kétszáz kilogrammnyi lőszert szállítottak el vagy semmisítettek meg a tűzszerész katonák.

Bejegyzésükben néhány esetet is kiemeltek az elmúlt hónapból. A monori Ipar utcában, egy homlokrakodó kanalának peremén lógva fogadta a tűzszerészeket egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát. Erről fotót is közzétettek a tűzszerészezred Facebook-oldalán. Az eszköz betonalap ásása közben került elő a kiemelt földdel együtt. A katonák elszállították és megsemmisítették a robbanótestet.

Az I. kerületi Dezső utcában egy társasház udvarán, földmunka közben került elő egy ötven kilogrammos, német gyártmányú rombolóbomba. A helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezete a becsapódás során működésképtelenné vált, így a légibombát elszállították és megsemmisítették a katonák, írja az MTI.

A gyöngyösi Kiss Péter utcában is földmunka során bukkantak rá a második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 45 milliméteres páncéltörő gránátra. Az eszköz szállítható állapotban volt, így a katonák el is vitték későbbi megsemmisítésre, olvasható a tűzszerészezred bejegyzésében.

Rovatok