Index Vakbarát Hírportál

Hidvéghi Balázs: A keleti tagállamok az unió történetének legnagyobb válságaival szembesültek

2022. július 6., szerda 16:48

Minden európai uniós tagállam, köztük Magyarország és Lengyelország is mielőbb kapja meg a neki járó uniós forrásokat – sürgette Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerdán Strasbourgban annak kapcsán, hogy Csehország veszi át az EU soros elnökségét.

A kormánypárti politikus felszólalásában – amelyről videót töltött fel Facebook-oldalára – azt mondta: a cseh elnökség egy olyan pillanatban veszi át az EU vezetését, amikor „évtizedek óta példátlan gazdasági és biztonsági kihívásokkal nézünk szembe”.

Hidvéghi Balázs szerint a helyzet nem enged megosztottságot, sem fölösleges belső vitákat, és azt várja a cseh elnökségtől, hogy „mutasson józanságot, és a valódi problémákra koncentráljon”.

Az EU-tagállamok ellátásbiztonsága

Úgy véli, a tagállamoknak most minden eszközre és forrásra szükségük van, ezért azt kérte, a cseh elnökség segítse elő, hogy minden tagállam, Magyarország és Lengyelország is mielőbb hozzájusson a neki járó uniós forrásokhoz. „Nemcsak azért, mert a keleti tagállamok az unió történetének legnagyobb menekültválságával néznek szembe, hanem azért is, mert gazdasági recesszióval és pénzügyi válsággal is” – fogalmazott Hidvéghi Balázs

Hidvéghi Balázs szerint bizakodásra ad okot, hogy a cseh elnökség az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt. „Az európai emberek pedig mosni, mosakodni, fűteni és utazni szeretnének, az unió vezetőinek pedig az európai emberek érdekeit kell képviselniük” – írja az MTI. 

Rovatok