Index Vakbarát Hírportál

Kövér László az amerikai rémálomról tartott előadást

2022. július 7., csütörtök 07:50

A mai európai politika teljesen figyelmen kívül hagyja az emberek legalapvetőbb egzisztenciális érdekeit – mondta az Országgyűlés elnöke.

A házelnök erről a felvidéki Martoson beszélt, ahol részt vett az Esterházy Közéleti Tábor nyitófórumán.

Kövér László az Európai Unió jövőjéről zajló európai vitáról azt mondta: nem arról szólnak a vita mögötti törekvések, hogy mi legyen az Unió szerkezete vagy hogy miképpen tudjon Európa megfelelni a kihívásoknak, hanem arról, hogyan helyezkedjen el Európa úgy, hogy az Amerikának megfeleljen – számol be a fórumról a FEOL Fejér Megyei Hírportál.

A vita arról szól, hogy hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki

– jelentette ki Kövér László, hozzátéve, hogy a kérdés, ami majd az emberiség jövőjét is el fogja dönti, az lesz, hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd.

A házelnök kijelentette: a Ferenc pápa által is kiprovokáltnak minősített ukrajnai háborúnak a valódi oka nem Donbászban, nem az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségekben keresendő, hanem abban a második világháború után kimondott amerikai stratégiában, miszerint „Amerikát benn, Oroszországot kinn, Németországot pedig lent kell tartani”. 

Véleménye szerint az előállt helyzetnek az az oka, hogy az Egyesült Államok vészesen közeledik ahhoz, hogy elveszíti a világ első számú hatalma címet, mivel Kína belátható időn belül gazdasági értelemben is lekörözi.

Kövér László arról is beszélt, hogy 

létezik egy amerikai rémálom, amely az, hogy Portugáliától Kelet-Ázsiáig egy egységes gazdasági térség jön létre, ahol a benne lévők szabadkereskedelmi térségként létrehozzák a világ gazdasági központját.

A szándék kétségkívül az, hogy Európát le lehessen választani erről a gazdasági térségről, amelynek a törésvonala Oroszország és a tőle nyugatabbra eső területek között húzódik – mondta Kövér László.

(Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) beszédet mond, mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b) és Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója (j) az Esterházy Közéleti Tábor nyitófórumán, a felvidéki Martoson 2022. július 6-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok