Index Vakbarát Hírportál

Zivatar miatt riasztás van érvényben, a felhőszakadás sem kizárt

2022. július 7., csütörtök 17:46

Estére megnövekszik a felhőzet, az ország egyes részein zivatarra és felhőszakadásra is lehet számítani. Az éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Csütörtök kora estére megnövekszik nyugat felől a felhőzet, többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. A Dunántúlon záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, néhol, illetve zivatarok környezetében meg is erősödik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) riasztást adott ki zivatarveszély miatt az ország délnyugati és északi régiójában több járásban, emellett a délnyugati részen felhőszakadásra is lehet számítani.

A hőmérséklet késő este 16 és 23 fok között, éjszaka pedig 14 és 19 fok között alakul.

Péntek napközben előbb a középső országrészben, elsősorban a Duna vonalának tágabb térségben, majd késő délután, este már az Alföldön alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés kísérhet, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. A zivatartevékenység várhatóan a péntek esti, késő esti órákban is kitart. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul.

Később a hidegfront felhőzete kelet felé húzódik, a Dunántúlon egyre több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, a középső és keleti országrészben jobbára közepesen vagy erősen felhős lesz az ég.

Keleten már visszafordíthatatalanok a károk az öntözés nélküli nyári növényállományokban

Időjárási frontok jönnek-mennek, de jelentős csapadékot oda, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, alig hoznak. A keleti országrészben a növények tovább szenvednek az aszálytól, öntözés nélkül sok nyári kultúra már visszafordíthatatlan károkat szenvedett – derül ki az OMSZ közleményéből.

A kukorica és a napraforgó is kritikusan fontos fenológiai fázisban jár (címerhányás és virágzás), ilyenkor rendkívül fontos lenne számukra a csapadék. Kellő nedvesség a talajban azonban csak az ország kisebb részén fordul elő.

A folytatásban északnyugatias áramlás várható, a kánikula egyelőre nem tér vissza, de országos csapadék sem valószínű, csak kisebb tájegységekben eshet jelentősebb csapadék. A száraz idő viszont az aratásra kedvező.

(Borítókép: Matt Cardy / Getty Images)

Rovatok