Index Vakbarát Hírportál

150 új buszt helyez üzembe a BKK

2022. július 8., péntek 13:36

2023 májusától kezdve egy 150 új buszból álló flotta áll forgalomba a fővárosban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Azt írták, hogy a buszokra kiírt közbeszerzés most zárult le. Az új járművek üzemeltetésére a nyertes ajánlattevő ArrivaBus Kft. kedvező ajánlatot adott, és a vállalat pénteken alá is írta a megrendelésről szóló szerződést a BKK-val.

Ezáltal jövőre 75 darab szóló MAN Lion’s City 12C és 75 darab csuklós MAN Lion’s City 18C típusú klimatizált, alacsonypadlós busszal bővül a fővárosi járműpark. „Ennek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala, elsősorban az észak-budai és észak-pesti, valamint a kelet-pesti kerületekben – a III., a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. kerületben – továbbá a 100E repülőtéri járaton – írta a BKK.

Közölték, hogy az új buszok Euro 6e dízel besorolásúak, és így megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak.

Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése

– fogalmaztak a közleményben.

Végül azt is hozzátették: a buszok emellett a kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit. A járművek kihajtható rámpával rendelkeznek, továbbá nagy méretű utastájékoztató monitorokkal, valamint az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszerrel vannak felszerelve.

Rovatok