Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A háború nem csak a fizikai biztonságunkat teszi kockára

2022. július 8., péntek 16:36

Magyarország kettős nyomás alatt áll: keletről 830 ezer háborús menekültet fogadtunk be eddig, mindeközben 110 ezer illegális migránst állítottunk meg a déli határunkon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Genfben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a miniszter az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ülésén arról számolt be, hogy a magyar hatóságok mindenkiről gondoskodnak, aki az Ukrajnában zajló háború elől menekül. Ugyanakkor továbbra sem engedik be a migránsokat a déli határon, ahol „az agresszió új szintje tapasztalható”.

Ezek mind európai feladatok, amelyeknek meg fogunk felelni az elkövetkező időszakban is. Keletről beengedünk, délről pedig megállítunk mindenkit, még akkor is, ha az ennek kapcsán felmerülő hatalmas költségeknek csak a két százalékát térítette meg Brüsszel számunkra 

– emelte ki Szijjártó Péter, aki erről Facebookján is beszámolt. Szerinte „Európa kritikus időszakban van, olyan kihívásokkal állunk szemben egy időben, amelyek közül még egy is sok lenne, az ukrajnai háború nemcsak a fizikai biztonságunkat teszi kockára, hanem a gazdaságunkat és az energiaellátásunkat is”.

Újra egyértelművé tette a kormány álláspontjait

A magyar külügyminiszter szerint „ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy az európai döntéshozatal visszatérjen a józan ész talajára, és ideológiai, érzelmi döntések helyett olyan döntések szülessenek, amelyek nem veszélyeztetik Európa versenyképességét és biztonságát, valamint nem az európai s benne a magyar emberekkel akarják megfizettetni a szomszédban zajló háború árát”. Továbbá „meg kell érteni, hogy az európai gázellátás negyven százalékát nem lehet egyik napról a másikra új forrásokra lecserélni, ez egyszerűen fizikailag kizárt”. 

A globális minimumadóval kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy a bevezetése tovább sújtaná

az Európai Unió amúgy is csökkenő versenyképességét, és munkahelyek százezreit sodorná veszélybe rövid idő alatt immár másodszor.

Szijjártó Péter továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy bár „Magyarország támogatott minden szankciót Oroszország ellen az Ukrajnával szembeni agresszió miatt, nem támogatjuk az olyan intézkedéseket, amelyek veszélybe sodornák az energiaellátást”.

(MTI)

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok