Index Vakbarát Hírportál

Viharos széllel és jégesővel csapnak le a zivatarok hétvégén

2022. július 8., péntek 15:25 | aznap frissítve

Péntek éjszaka egyre több helyen kiderül az ég, azonban a Dunától keletre várható elszórtan további zápor, zivatar. A meteorológiai szolgálat a zivatarok mellett viharos széllökésre is figyelmeztet. Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, vasárnap azonban újabb zivatarok miatt hét megyére adtak ki figyelmeztetést.

Péntek este a Dunántúlon kiderül az ég, míg a keleti országrészben hajnalig még maradnak felhős részek. A Dunától keletre várható elszórtan zápor, zivatar, majd hajnalra mindenütt megszűnik a csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A meteorológiai szolgálat pénteken az ország nagy részére figyelmeztetést adott ki. Zivatarokra kell számítani Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében. Viharos széllökések miatt három megyében adtak ki figyelmeztetést. 

Délutántól az Északi-középhegység nyugati felén, a Dunazug-hegyvidék környezetében, majd az ország középső, észak–déli sávjában alakulhat ki néhány zivatar. A cellákat intenzív csapadékhullás (lokálisan 10-15 milliméter), viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, esetleg apró szemű jégeső is kísérheti. Estétől az Alföldön (főként a délkeleti területeken) lehetnek kedvezők a feltételek egy-egy gyenge zivatar kialakulásához. 

Pénteken a Dunántúl északnyugati harmadán 60-70 kilométer/óra körüli széllökések előfordulhatnak. Éjszakára fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. A zivatarok lecsengését követően, szombat reggeltől veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, a keleti megyékben egy összeáramlási zóna mentén lehet több felhő. Ott előfordulhat egy-egy zápor, másutt csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon és az északkeleti megyékben megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű.

Vasárnap gomolyfelhős, napos időre számíthatunk az északkeleti megyékben, illetve délnyugaton jobban összeálló gomolyokkal. Elszórtan, nagyobb számban északkeleten és délnyugaton valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között várható.

A hét utolsó napján hét megyében figyelmeztetnek zivatarokra. A figyelmeztetés Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben.

(Borítókép: Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok