Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor semmit nem tanult elődei tévedéseiből

2022. július 9., szombat 20:55

Legfrissebb bejegyzésében az Orbán Viktor által vezetett kabinet elkerülhetetlen bukását vizionálta a volt kormányfő.

„2002-ben a kormányra készülő ellenzék Medgyessy Péter vezetésével sokat ígért. Túl sokat. Megnyerte (megnyertük) a választást, de Medgyessy elvesztette a kormányzást. Mert a pénzdagály utáni pénzapály felőrölte a kormány népszerűségét…” – írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

A 2006-os győzelmet követően Gyurcsány saját kormányáról írva megjegyezte, hogy adót csökkentettek, nyugdíjat emeltek. „Győztünk. De amit a választási győzelemmel nyertünk a réven, annál többet veszítettünk a pénzügyek, a költségvetés rendbetételének vámján. Fizettünk. Közösen.

„Kemény, tisztességes” cselekvés és lemondás

A 2008-as világgazdasági válsággal kapcsolatban megjegyezte, hogy „a bajok okozói nem mi voltunk. De mert sérülékenyek voltunk, nekünk jobban fájt, mint a legtöbbeknek. De cselekedtünk, keményen, tisztességesen. Még akkor is, ha akkor az a lemondásomhoz vezetett.”

Ma viszont már teljesen más a helyzet a volt kormányfő meglátása szerint:

Orbán semmit nem tanult elődjei tévedéseiből. Mi több, fennen hirdette, hogy majd ő meghajlítja a valóságot. Egyebek mellett adott hozzá unortodoxnak nevezett felelőtlen gazdaságpolitikát, fenntarthatatlan és igazságtalan gazdasági beavatkozások sorozatát. Egy darabig ment a szekér. Most elakadt. Mert a valóság nem hajlik. 

A kérdés a DK vezetője szerint az, hogy a kormányfő meddig tudja megúszni a politikája teljes kudarcával való szembesülést. Gyurcsány úgy látja, hogy a kormány a végén veszít.

„A valóság megmutatja, ki az úr a háznál. És nem Orbán. Iszonyatos lesz az ébredés. Mi megtanultuk a leckét. 2002 leckéjét, 2006 leckéjét és 2022 más természetű leckéjét. Készülünk” – jelentette ki a poszt végén az ellenzéki politikus. 

Rovatok