Index Vakbarát Hírportál

Gümőkórt azonosítottak a Komárom-Esztergom megyei szarvasmarhák között

2022. július 11., hétfő 20:56

Gümőkórfertőzés jelent meg egy Komárom-Esztergom megyei szarvasmarha-állományban – közölte vizsgálatait követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A telep négy állata egy korábbi ellenőrzés során kétes reakciót mutatott, a Nébih vizsgálata a diagnosztikai vágás után erősítette meg a fertőzés gyanúját.

A Komárom-Esztergom megyei szarvasmarha-állományra forgalmi korlátozás érvényes, a szűrővizsgálatokat pedig folytatják, amíg teljesen fertőzésmentes lesz. 

Senki nem evett a fertőzött húsból

Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően nem kerülhetett közfogyasztásra hús a fertőzött állatokból.

A járványügyi nyomozás szerint a fertőzés vadállatoktól származhat. Az eset ellenére Magyarország megtarthatja a gümőkórmentes minősítést, mert a fertőzött telepek száma a megengedett érték alatt marad.

A Nébih korábbi tájékoztatásai szerint májusban egy Csongrád-Csanád megyei állományban azonosították a gümőkórt, az év elején pedig egy Bács-Kiskun megyei telepet kellett fölszámolni. 

Rovatok