Index Vakbarát Hírportál

Reagált a nagykövetség, ezért váltotta le Zelenszkij Ukrajna budapesti nagykövetét

2022. július 12., kedd 08:33

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton rendeletben mentette fel Ljubov Nepopot Ukrajna magyarországi nagykövetének tisztségéből. Kerestük Ukrajna Magyarországi Nagykövetségét, ahonnan választ kaptunk a diplomata visszahívásával összefüggő kérdéseinkre.

A szombaton kiadott elnöki rendelet nem fűzött indoklást a döntéshez, az ukrán elnök egyébként a berlini és a budapesti ukrán nagykövet mellett az indiai, a csehországi és a norvégiai ukrán nagykövetet is felmentette. A rendeletből azonban nem derült ki, hogy a leváltott diplomaták kapnak-e valamilyen új megbízást.

Még aznap megkerestük Ukrajna Magyarországi Nagykövetségét, az érdekelt minket, lehet-e bármit tudni a menesztés okáról, illetve arról, hogy a jövőben a leváltott Ljubov Nepop kap-e valamilyen új megbízást. Az is érdekelt minket, hogy van-e már jelölt, aki esetleg betöltheti a megüresedő pozíciót. A nagykövetség most reagált a megkeresésünkre:

Az utóbbi időben Ukrajna elnöke több nagykövetet hívott vissza, beleértve Ljubov Nepop nagykövet asszonyt is. Ahogy Volodimir Zelenszkij elnök úr kijelentette a beszédében, ennek oka a rotáció, amely szokásos része a diplomáciai gyakorlatnak. Azonban egyelőre a nagykövet asszony továbbra is ellátja nagyköveti munkáját

– írta az Indexnek a konzulátus.

Nepop idén márciusban azzal került be a hírekbe, hogy kritizálta Orbán Viktor politikáját: nem értette, hogy a magyar miniszterelnök miért nem nyújt katonai segítséget keleti szomszédjának. A felfokozott érzelmi hangulatba került diplomata könnyek között jelentette ki:

Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz.

A diplomata néhány nappal később újra felszólította a magyar kormányt, hogy nyújtson több támogatást Ukrajnának, mert szerinte Magyarország csak úgy maradhat ki a háborúból, ha segíti országát a konfliktusban. Áprilisban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette a diplomatát, mert megorrolt az ukrán vezetők Magyarországgal kapcsolatban tett nyilatkozataira.

(Borítókép: Ljubov Nepop 2016-ban. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok