Index Vakbarát Hírportál

Az elfogadható egészség kimutatására találtak új módszert a Corvinuson

2022. július 14., csütörtök 20:03

Az állami egészségügyi döntéshozatalt segítheti a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kutatása, amely arra ad választ, hogy milyen egészségproblémákat tartanak elfogadhatónak az emberek különböző életkorokban.

Az egyetem szerint a Hermann Zoltán és Zrubka Zsombor – a BCE és az Óbudai Egyetem kutatói – által kidolgozott új módszer elsőként szolgáltat teljes körű és kellően pontos becslést arról, hogy a lakosság milyen arányban tartja elfogadhatónak egyes életkorokban az egészségi problémák különféle kombinációit.

A források korlátozottsága miatt az egészségügyi közgazdászok feladata, hogy a döntéshozók számára értékeljék az egyes gyógyszerek, terápiák hasznosságát. 

Cél: az életkornak megfelelő egészségi állapot

A kutatás eredményeként az új terápiák finanszírozásának alapját az az elv adhatja, hogy minél több ember az életkorának megfelelő, elfogadható egészségi állapotba kerüljön. Ehhez pontosan mérhetővé kellett tenni, hogy különböző életkorokban milyen egészségi állapotokat tartanak elfogadhatónak az emberek.

A kutatók a terápia által elért javulás (egészségnyereség) mérésére leggyakrabban használt kérdőívet vették kiindulópontul, amely a problémákat az életminőség szempontjából fontos öt területen méri.

Bizonyos kérdésekre kikövetkeztethető a válasz a korábbi válaszok alapján, például ha valaki szerint egy probléma elfogadható 30 éves korban, akkor vélhetően 60 éves korban is az lesz. Az alkalmazott adaptív algoritmus ezért a megadott információkból automatikusan megválaszol néhány kérdést, és csak azokat a kérdéseket teszi fel, ahol még információhiányt tapasztal. Ez rendkívüli módon megnöveli a kérdezés hatékonyságát.

Az adaptív algoritmust és egy ahhoz társuló becslési modellt magában foglaló új módszerről szóló publikáció a European Journal of Health Economics tudományos folyóiratban jelent meg – írja az MTI.

Rovatok