Index Vakbarát Hírportál

Haraszty Istvánt saját halottjának tekinti a Kulturális és Innovációs Minisztérium

2022. július 14., csütörtök 15:55

Saját halottjának tekinti Haraszty István Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművészt, a kinetikus művészet képviselőjét a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

Az életének 88. évében szerdán elhunyt Haraszty István. Autodidakta művész volt, mozgó szobrainak lényege a jól kiszámított zeneiség, dramaturgia és koreográfia, melyet alkotásainak szerkezeti elemei mintegy gépi performanszként jelenítenek meg.

Munkásságát az ezermester naivitása, valamint a sajátos kelet-európai gondolatvilágot megjelenítő, karikírozóan kritikai attitűd jellemzi. Szobrainak legfőbb eleme a mobilitás, az elgondolás és a játék. Szürrealisztikus nonfigurációi kapcsolják a Szürenon művészcsoportosuláshoz is, minden kiállításukon szerepelt műveivel – emelték ki a közleményben. 

Haraszty István 1988-ban Munkácsy-díjat, 1996-ban Érdemes Művész címet kapott, munkásságát 1999-ben Pro Urbe díjjal, majd 2000-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 2010-ben Prima Díjban részesült. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

Rovatok