Index Vakbarát Hírportál

Arra készül a Kutya Párt, hogy minden nap elfoglalja az Erzsébet hidat

2022. július 14., csütörtök 18:03

„Túlórázni jöttünk, Bridge Office & Piknik” címmel hídfoglaló túlórázást hirdetett az Erzsébet hídra a Kétfarkú Kutya Párt. „Dolgozzunk együtt, gyertek helyszín biztosításával kapcsolatos szabálysértést elkövetni” – írják a Facebook-eseménynél, utalva az elmúlt két nap tüntetéseire.

23: 31

Megnyugodtak a kedélyek, a hídon zene szól, a tüntetők közül egyre többen indulnak haza.

22:55

A hídon továbbra is buliznak, a híd alatt és mellett azonban feszültebb a hangulat, többen felháborodva kérik számon a rendőrökön az előállítást. A Police.hu-n közben megjelent, hogy a rendőrök elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint az Erzsébet hídról egy szemetest dobott egy rendőrautóra.

22:40

A rendőrök elvezettek egy lányt, aki állítólag megütött egy rendőrt. A tüntetők vitába keveredtek az egyenruhásokkal az előállítás módja miatt, és megpróbálták megakadályozni, hogy a rendőrségi furgon elszállítsa a lányt.

22:06

A rendőrök az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt állítottak elő egy férfit a gyűlés helyszínéről, aki az arcát kendővel eltakarva vett részt a demonstráción, és festékszóróval fújta le az aszfaltot.

21:55

Az MKKP elnöke ezt megerősítendő közölte, hogy péntek este 7 órakor újabb demonstrációt tartanak az Erzsébet hídon. Kovács Gergely korábban arról beszélt, hogy addig tartanak tiltakozást a hídon minden nap, amíg a kormány le nem mond.

21:48

Kovács Gergely, az MKKP elnöke többször is kijelentette:

Minden nap legyünk itt, minden nap tüntessünk!

21:33

A szervezők folyamatosan gyűjtik a szemetet, hogy a tüntetés után ne maradjon kosz a demonstrálók után.

21:20

Előkerültek egy mutatványos is, miközben a rendőrök elmentek a híd lépcsős feljárójától.

21:07

Ide kellene hívni a tűzoltókat és a rendőröket, mert így kevesen vagyunk. A rendőrökért is itt vagyunk. De ne csak igyunk és üldögéljünk, hanem menjünk, és fogjunk össze

– mondta az egyik felszólaló a színpadon.

20:56

A szervezők szolgálati közleménye: ismét ingyensörök érkeznek.

20:43

Két embert meg is büntettek a rendőrök aszfaltfestés miatt.

20:30

A rendőrök elkezdték igazoltatni a graffitizőket.

20:15

A csütörtök délutáni debreceni tüntetésről egyik olvasónk küldött fényképeket. A demonstráción nagyjából 150 ember gyűlt össze. Szabó Bence momentumos képviselő mellett Rutz Tamás LMP-s aktivista és Juhász Eszter, a demonstráció szervezője is felszólalt.

20:06

Bár a tüntetők elfoglalták az Erzsébet hidat, egy tűzoltóautót szó nélkül elengedtek.

19:58

Civileket is felszólítanak a színpadra:

Kata vagyok, de nem katás

– mondta egy nyugdíjas, míg egy másik tüntető tömören fejezte ki a véleményét: „Tele van a f*szom az egésszel!”

19:55

Szeretnénk folytatni, ami itt van, és annak mentén kitalálni, mi a fene legyen ezzel az országgal. Gyertek el, legyünk ötször ennyien. Piknik, kaja, pia. Ez legyen

– mondta Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke.

19:50

Márky-Zay Pétert is felhívták a színpadra.

A Fidesznek száz nap kellett, hogy bebizonyítsa, hogy minden szava hazugság volt, a Fidesz nemcsak lop, hanem hazudik is. Ha nem unjátok meg, és nem mentek haza, akkor megfutamodik a hatalom

– mondta a korábbi miniszterelnök-jelölt, aki szombat délután 5 órára, a Jászai Mari térre invitálja az embereket tüntetésre.

19:40

Szól a zene az Erzsébet hídon, érkeznek a családosok – gyerekekkel, kutyákkal.

19:27

Az MKKP festékszórókat osztogat, amelyeket a tüntetők sorra vesznek magukhoz, és az aszfaltra írva fejezik ki a véleményüket:

„R.I.P. kata”

„Elk*rtad”

„Ne írd alá, Kata!”

19:19

A rendőröket sajnálom. Ne bántsanak minket, miattuk is csináljuk, mindenkiért csináljuk

– mondta az egyik felszólaló a színpadon.

19:15

Tüntetők elfoglalták az Erzsébet hidat, leállt a forgalom.

19:05

A woltos futárok szerint a Margit hídtól hívják át az embereket az Erzsébet hídra: „Megsétáltatják ma este is a rendőröket, hogy lássák, milyen szép a város.”

19:00

Az Erzsébet híd fele már a tüntetőké, miközben folyamatosan érkeznek az emberek. Hamarosan elkészül a grillezett sült hús is, valamint táncelőadás is lesz.

18:50

Már a sajtómunkásokat felhívták a platóra. Az MKKP egyik szervezője azt mondta: „tegyenek úgy, mintha dolgoznának, mert ők is biztosan katások, és nem véletlenül vannak itt”.

18:44

Budapesten, az Erzsébet hídnál egyelőre nincs változás, így forgalmi fennakadás sincs érdemben.

18:38

Nemcsak Budapesten van tüntetés, hanem Debrecenben is, ahol nagyjából 150 ember gyűlt össze csütörtök délután  a Debrecen Fórum előtt, ahol Szabó Bence momentumos képviselő mellett Rutz Tamás LMP-s aktivista és Juhász Eszter, a demonstráció szervezője is felszólalt. A 24.hu szerint a tüntetők a „Nincs kata, nincs kaja” rigmust skandálták.

18:31

Az Erzsébet hídon fesztiválhangulat van: szól a zene, megy a kártyaparti, az emberek békésen beszélgetnek.

18:26

A Margit hídtól is elindult egy kisebb csapat, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a Kossuth tér felé veszik az irányt, vagy az Erzsébet hídhoz tartanak.

18:20

Piknik a járdán és a buszsávban. A tüntetők hosszában már elfoglalták a buszsávot – előkerültek a sörpadok és egy grillsütő is.

18:12

Körülbelül százan vannak a helyszínen, egyre többen érkeznek, de még csak lézengenek az emberek az Erzsébet hídnál.

18:01

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke megérkezett a helyszínre, ahol még a járdán gyülekeznek a tüntetők, az autós forgalmat semmi sem akadályozza. 

A Kétfarkú Kutya Párt csütörtök délutánra szervezett tüntetést a korábbi demonstrációkat követően. Kedden a Kossuth téren volt tüntetés, majd a tömeg a Margit hídra vonult át, szerdán a Nyugati téren folytatódtak a demonstrációk, majd a tüntetők a városon át a Várba, a Karmelita kolostorhoz vonultak.

Az Erzsébet híd budai hídfőjénél elvitték a rendőrök Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét, és megbilincselték a párt másik politikusát, Ferencváros alpolgármesterét, Döme Zsuzsannát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az esetről azt a tájékoztatást adta, hogy „egy férfit és egy nőt a szabálysértés tovább folytatása miatt állítottak elő az V. Kerületi Rendőrkapitányságra”, és előállítását követően gyanúsítottként hallgatták ki a területileg illetékes rendőrkapitányságon, majd kutatást tartottak a lakásán, ahol további kábítószergyanús anyagot találtak.

Az események szervezői a demonstrációkkal kívántak tiltakozni a kata átalakítása ellen, amelyet a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtott be a parlament elé, és kedden meg is szavazták a képviselők.

A módosítás már a benyújtás pillanatában nagy felháborodást váltott ki, kedden pedig hídlezárásba torkollt a törvénymódosítás elleni tüntetés.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok