Index Vakbarát Hírportál

A Mi Hazánk javasolja, hogy a képviselők a vagyonnyilatkozattal együtt vallják be állampolgárságukat is

2022. július 14., csütörtök 19:43

A Mi Hazánk Mozgalom csütörtöki sajtótájékoztatóján Novák Előd, a párt alelnöke azt mondta: azt javasolják, hogy a vagyonnyilatkozat részeként kelljen bejelenteniük a képviselőknek, ha a magyar mellett más állampolgársággal is rendelkeznek.

A vagyonnyilatkozat részeként kelljen azt is bejelenteniük a képviselőknek, ha a magyar mellett más állampolgárságuk is van – kezdeményezte a Mi Hazánk Mozgalom.

Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom párt alelnöke, parlamenti képviselője elmondta: az országgyűlési törvény módosításához fűzött indítványuk célja, hogy tisztán látható legyen, „ki milyen kötöttségekkel rendelkezik, valamint ki épített ki magának egyfajta menekülő útvonalat, mondjuk egy afrikai banánköztársaságba”.

Novák Előd az izraeli példát hozta fel, mondván: ott nemcsak nyilvános a parlamenti képviselők más állampolgársága, de le is kell mondania az érintettnek vagy erről, vagy a mandátumáról.

Ilyen értelemben a Mi Hazánk Mozgalom javaslata

már-már vállalhatatlanul mérsékelt számomra is, de bízzunk benne, hogy egyfajta kompromisszumos javaslatként meghallgatásra találhat a többi pártnál is

– jelentette ki.

Az alelnök arról is beszélt, hogy a parlament előtt szereplő szűkítéssel szemben pártja bővítené azt az adatkört, amelyről nyilatkozniuk kell a képviselőknek és hozzátartozóiknak – írta az MTI. 

Rovatok