Index Vakbarát Hírportál

Tavaly az Európai Bizottság több, mint nyolcszáz új kötelezettségszegési eljárást indított

2022. július 15., péntek 17:47

Magyarország is növelte az ötéves átlagot, több eljárás is folyamatban van és újat is indított az uniós hatóság.

Az előző öt évben átlagosan nyolcszáz eljárás indult évente. Az Európai Bizottság 31 esetben határozott úgy, hogy az Európai Unió Bírósága elé utalja az érintett tagállamok ügyét. Az eljárások egyharmada a levegő vagy az ivóvíz minőségére, illetve a szennyvíztisztításra vonatkozott, ez derül ki az Európa Bizottság éves jelentéséből, melyet az MTI foglalt össze. 

Az éves jelentésben ismertették az Európai Bizottság friss döntéseit is a kötelezettségszegési eljárások területén. Ezek között említették azt a határozatot, amely szerint a bizottság a következő szakaszba lépteti a Lengyelország ellen az uniós jognak a lengyel alkotmánybíróság általi megsértése miatt indított eljárást.

A bizottság új kötelezettségszegési eljárásokat is bejelentett, köztük a Magyarország ellen indult a külföldi rendszámú járművek esetében alkalmazott, „megkülönböztető üzemanyagárak” bevezetése miatt kezdeményezettet is. 


Az Európai Bizottság közölte továbbá: úgy határozott, hogy keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben azért is, mert azáltal, hogy a Médiatanács „erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva” utasította el a Klubrádió rádióspektrum-használatra vonatkozó kérelmét, Magyarország megsértette az uniós hírközlési szabályokat. Szintén az uniós jog megsértését jelenti a bizottság szerint, hogy a Klubrádió frekvenciahasználati jogainak megújítása tekintetében „aránytalan és átláthatatlan” feltételeket alkalmaztak.

Az Európai Unió Bíróságán indított keresetet Brüsszel Magyarországgal szemben is „a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak megsértése miatt”.”

A brüsszeli testület szerint sérti az LMBTIQ-közösséghez tartozók alapvető jogait az a magyar törvény, mely a 18 éven aluliak számára megtiltja, illetve korlátozza az olyan tartalmakhoz való hozzáférést, amelyek „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást" népszerűsítik vagy jelenítik meg. Véleményük szerint a magyar törvény egyértelmű különbséget tesz az emberek között azok szexuális irányultsága alapján, ez pedig – mint írták – ellentétes az Európai Unió alapvető értékeivel, és számos uniós szabályt sért.

Rovatok