Index Vakbarát Hírportál

Büttl Ferenc szerint a kormány megszegte a legfontosabb ígéreteit

2022. július 17., vasárnap 12:36

Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktató szerint a kormány megszegte a legfontosabb ígéreteit, emiatt sok fideszes a vesztes oldalra kerül. A fontos választási ígéretek megszegése között sorolta az adóváltozásokat és a rezsiemelést, ami az utóbbi napok tüntetéseihez vezetett.

„Eddig úgy kellett megvédeni az országot Soros Györgytől vagy az Európai Uniótól, hogy közben az emberek jól éltek, most pedig ez az érzés elveszett” – mondta Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktató a Népszavának. A lapnak értékelte a kormány döntéseinek hatását.

Ez már nem az „adócsökkentések kormánya”

A szakértő szerint az extraprofitadó bevezetésével, az egyszerűsített munka adóterheinek növelésével vagy a kata szigorításával az adócsökkentés kormányának képét lerombolták, de egyelőre nem tudni, hogy csak átmenetileg változtatták-e meg a törvényeket, és a 2024-es önkormányzati és uniós választásig kitart-e az emberek felháborodása.

Váratlan döntéseket hozott a kormány – a közgazdász szerint valószínűleg azért, mert rosszul ítélte meg a nemzetközi helyzetet, az orosz invázió alakulását, és arra számított, hogy a háború gyorsan véget ér, és nem lesznek hosszú távú gazdasági következményei.

Közvélemény-kutatók azt mérték, hogy egy választás előtt nagyjából a szavazók 30 százaléka az ígéretek alapján dönti el, melyik oldalra tegye le a voksát, ami a Fidesznek a szavazótáborából egymillió választó elvesztésébe kerülhet. Büttl Ferenc szerint, mivel a rezsicsökkentés részleges visszavonása néhány napja történt, még nem ismerjük a pontos részletszabályokat, és az sem biztos, hogy a hír eljutott a fideszes szavazókhoz.

Lesz gáz

A gázellátással kapcsolatban elmondta, szerinte lesz elég a lakosságnak.

A lakosságnak szerintem lesz elég, az nem kerül veszélybe, de a vállalatok energiaellátása, köztük gázellátása már neccesebb, ott szükség lehet vészforgatókönyvekre. Ezért beszél már most Orbán háborús inflációról, amivel valójában megkezdődött a közvélemény felkészítése egy korábban nem tapasztalt helyzetre

– mondta a közgazdász.

Rovatok