Index Vakbarát Hírportál

Készülnek a kánikulára az ivóvíz-szolgáltatók

2022. július 17., vasárnap 11:07

Készülnek a kánikulára az ivóvíz-szolgáltatók, ugyanis tartós hőség esetén akár napi 130 ezer köbméter is lehet a kitermelt és felhasznált víz mennyisége. De kiemelik, nincs ok az aggodalomra, mert a következő napok hőségére a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek.

A nyári hőségben jelentősen növekszik az ivóvízigény, erre az időszakra az ivóvíz-szolgáltatók most is előre készülnek, hogy biztosítani tudják a lakosság számára az egészséges ivóvizet – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vasárnap a Facebook-oldalán.

Mint írták, a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen nőtt. De azt is jelezték, hogy a Balaton térségében egy átlagos évközi napon napi 70 ezer köbméter a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő, és 

tartós hőség idején akár napi 130 ezer köbméter is lehet.

A TIM tájékoztatása szerint a szolgáltatók készülnek a következő napokban várható extra ivóvíz-igénybevételre, a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek. Ha a rendkívüli időjárás miatt mégis korlátozásra kerül sor, akkor a szakemberek alternatív módon, például lajtos kocsival, zacskózott vízzel biztosítják a vízellátást.

Végül pedig hozzátették, hogy a szolgáltatók emellett több helyen párakapuk kihelyezésével is igyekeznek enyhülést nyújtani majd a hőségben.

Figyeljünk oda a hidratálásra

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy kánikula idején oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása is. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás, így ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk

– zárta bejegyzését a TIM.

Rovatok