Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten bedurvul a meleg

2022. július 17., vasárnap 16:27

Vasárnap estig csak néhány gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést. Késő estére 14 és 22 fok közé, éjszakára 9 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap estig többnyire derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk, elsősorban északkeleten zavarhatják gomoly- és fátyolfelhők a napsütést. Az északnyugati, északi szelet élénk, északkeleten erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Késő estére 14 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Éjszakára a nappali gomolyfelhők összeesnek, és derült vagy gyengén fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul, de a hidegre hajlamos tájakon ennél több fokkal hidegebb, míg a vízpartokon, belvárosokban, magasabban fekvő részeken pár fokkal melegebb is lehet.

Hétfő éjfélig kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem várható.

Hétfőn többnyire derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk, ugyanakkor elsősorban délelőtt fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható.

A hét közepén bedurvul a meleg

A jövő héten többfelé 35 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok, érdemi csapadék továbbra sem várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Kedden és szerdán is többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában 9 és 14, kedden 10 és 18, szerdán 12 és 20 fok között alakul, de a hidegre hajlamos tájakon ennél több fokkal hidegebb, míg a vízpartokon, belvárosokban, magasabban fekvő részeken pár fokkal melegebb is lehet.

A csúcsértékek hétfőn 27 és 32, kedden 29 és 34, szerdán 32 és 37 fok között alakulnak. Csütörtökön a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, azokból legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A szél is megélénkül, többfelé megerősödik. A hajnali 15–24 fokról délutánra 33 és 38 fok közé melegszik fel a levegő.     

Pénteken napos idő valószínű, csapadéknak kicsi az esélye. Hajnalban 15–23 fok várható, délutánra 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.    

Szombaton is napos időre van kilátás, csapadék nélkül. Helyenként élénk, erős lehet a légmozgás. A minimumok 14 és 23, a maximumok 31 és 36 fok között várhatók.   

Vasárnap a sok napsütés mellett erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, helyenként záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A szél megélénkül, helyenként erős is lehet. A hőmérséklet hajnalban 16 és 24, délután 31 és 38 fok között várható.

(Borítókép: Egy nő a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok