Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul a katatörvény miatt

2022. július 18., hétfő 19:16

Novák Katalin aláírta a katatörvény módosítását. Válaszul a Jobbik betartja ígéretét, és az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

„Bár halovány volt a remény arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként nem Orbán Viktor és a Fidesz szekerét fogja tolni, hanem a magyar emberekért fog dolgozni, most mégis egy nemzet csalódott benne, amiért nemrég aláírta a katásokat ellehetetlenítő törvényt” – közölte a Jobbik sajtóosztálya szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A köztársasági elnök hétfőn végül aláírta a katatörvény módosításáról szóló törvényt, amelyet a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy hete nyújtott be a parlament elé, és múlt héten kedden meg is szavazták a képviselők.

Míg elnök asszony Brazíliában futott és mosolygott, addig a magyar kormány újabb közel félmillió honfitársunk életét tette tönkre, több százezer családot sodort veszélybe. Rekordsebességgel erőszakolta át a katát kinyíró törvényt, mindezt úgy, hogy ismét semmibe vette a szakmát és a magyar emberek akaratát

– bírálta a Jobbik az államfőt. Hozzátették: míg Budapesten és az ország több pontján napok óta több ezer ember tiltakozik az utcán a jövőjükért, addig a kormány „semmi mást nem tett, mint megemelte az államtitkárok és a miniszterek fizetését”.

VÉGTELEN ARCÁTLANSÁG, AMIT A KORMÁNY MEGENGED MAGÁNAK, EZÉRT ÍGÉRETÜNKET BETARTVA A JOBBIK AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ FORDUL A TÖBB SZÁZEZER HONFITÁRSUNKAT ELLEHETETLENÍTŐ RENDELET MIATT

– emelték ki, hozzátéve: a katatörvény nem léphet életbe.

Az Alkotmánybíróság ítélkezési szünetet tart

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, az Alkotmánybíróság honlapjára feltett tájékoztató szerint július 18-ától ítélkezési szünetet tart augusztus 26-áig.

Persze az Alkotmánybíróság ügyrendje szerint még így is lenne lehetőség arra, hogy a bírák gyorsított ügymenetben vagy soron kívüli eljárásban tárgyalják a törvényt. A főtitkár, az előadó alkotmánybíró, a tanácsvezető kezdeményezésére vagy saját hatáskörében az elnök is elrendelheti ugyanis az adott ügy gyorsított eljárásban történő vagy soron kívüli elbírálását.

A gyorsított ügymenet a normál eljárási menetrendben megszabott határidőket lényegében megfelezi, vagyis rövidebb időt ad a testületnek a döntés meghozására. A soron kívüli eljárás pedig azt jelenti, hogy amennyiben a törvény az Alkotmánybíróság eljárására harminc napnál rövidebb időt határoz meg, soron kívüli eljárást kell elrendelni, és az eljárási cselekményeket haladéktalanul foganatosítani kell. 

Momentum: A kormány mindenkit átvert

A kormány mindenkit átvert a választási kampányban és az elmúlt 12 évben – írta közleményében a Momentum Mozgalom. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumban azt írták:

Azt hazudták, hogy a „fideszes gazdasági csoda” következtében folyamatosan nőni fog a magyar gazdaság, és egyre jobban és jobban élnek majd a magyarok. Ma már látjuk, hogy a főleg EU-s pénzekre épülő fideszes gazdaságpolitika totális csődöt mondott. Azt hazudták, hogy számukra a magyarok, a családok, a munkahelyek védelme kiemelt fontosságú. Ezt hazudta Novák Katalin is, amíg a Fidesz alelnöke volt.

A közleményben kiemelték: „Novák Katalin ma már – elvileg – nem Orbán Viktor beosztottja, de a mai cselekedetével ezt egyszer s mindenkorra cáfolta”.

„Köztársasági elnökként elvileg neki kellene kifejezni a nemzet egységét, és őrködnie kellene az államszervezet demokratikus működése felett, de ő inkább az egyik első intézkedései között villámgyorsan létbizonytalanságba taszít 450 ezer katás vállalkozót és családjaikat” – fogalmazott a párt a közleményében.

Bár ő maga is azt állítja, hogy helyesebb lett volna, ha társadalmi egyeztetés előzi meg a törvényhozást, mégis aláírta az egy nap alatt összetákolt törvényt, és az emberek képviselete, a kiszámíthatóság helyett Orbán Viktor és a megszorítások oldalára állt

– tették hozzá. Szerintük ilyen válságos időkben egy felelős államfőnek nem a bizonytalanság elmélyítése a feladata, hanem a kiszámíthatóság biztosítása az emberek és a piac felé.

A kata szabályozására és szigorúbb ellenőrzésére szükség van, viszont nem ilyen rohamtempóban és nem ilyen összecsapott feltételekkel – emelte ki a Momentum.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok