Index Vakbarát Hírportál

Békés, késő esti tüntetés a Várban; a Momentum rendkívüli parlamenti ülést szeretne

2022. július 18., hétfő 20:47

Ismét tüntetést szervezett a Momentum Mozgalom. A Sándor-palota előtt várják a demonstrálókat, miután Novák Katalin aláírta a katatörvény módosítását.

22:50

Az ételfutárok is elindultak haza, a tüntetésnek vége van – jelentette az Index tudósítója.

22:46

Helyszíni tudósítónk jelenti: bár a demonstráció éjfélig tart, a helyszínt már Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke is elhagyta.

22:35

Továbbra is tartanak a beszédek, amit többnyire érintett katás vállalkozók mondanak – jelentette a helyszínről kollégánk. Közben ismét piknik hangulat alakult ki, így volt hogy azt skandálta a tömeg, hogy „halkabban”, hogy a beszédek is hallhatóak legyenek.

Tudósítónk szerint a gyülekezés helyét egyre többen hagyják el, körülbelül nyolcvanan lehetnek.

22:26

A demonstrálók üzenhetnek Novák Katalin köztársasági elnöknek, méghozzá úgy, hogy krétával a Sándor-palota felé vezető útra írnak – jelenti tudósítónk.

22:07

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy azért is vannak itt, hogy ezt a kormány elűzzék, ugyanis a végighazudott kampány után százezreket hagytak védtelenül.

Elég volt

– skandálta a tömeg válaszul.

22:04

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum Mozgalom XIII. kerületi alapszervezetének elnöke és Budapest főpolgármester-helyettese is felszólalt. Azt mondta, hogy minden parlamenti döntés mögött emberi sorsok vannak. Szerinte azért kell dolgozni, hogy a jövőben meghozandó döntésekkel ezeket figyelembe vegyék – jelenti tudósítónk a helyszínről.

21:54

Egy újabb felszólaló, akit szintén bevitték a 13. Kerületi kapitányságra azt mondta: beszélt a napközben sokkolóval előállított fiúval, aki jól van.

Egyben köszöni mindenkinek a szolidaritását, aki kiáll a katások mellett – jelentette tudósítónk.

21:50

Egy következő felszólaló azt vetette fel, hogy ne mindig csak egy-egy hidat foglaljanak el, hanem legyen egy olyan nap, amikor az összes hidat blokkolják. Az ötletet a hallgatóság tapssal és ovációval fogadta – jelenti helyszíni tudósítónk.

21:46

Gelencsér Ferenc a helyszínen konzultációt indított, most katás vállalkozók mesélnek magukról a megafonba. Az első felszólaló már a reggeli tüntetésen is jelen volt. Most itt arra buzdít mindenkit, hogy minden nap menjenek ki tüntetni, és ne hagyják magukat megfutamítani.

21:44

Augusztus 8-ra rendkívüli ülésnapot hív össze a Momentum, hogy visszavonassák a katatörvény módosítását – mondta Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. A pártelnök úgy véli, ha nem sikerül megegyezni a törvényről a parlamentben, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

21:15

A tüntetést hivatalosan bejelentették. Eszerint a demonstráció kilenc órától éjfélig tart.

21:07

A Momentum elnöke rátalált Palkovics Lászlóra, aki épp vacsorázott. Gelencsér Ferenc mellett egy ételfutár is megjelent a vacsorázók asztalánál. A miniszter megígérte, hogy fogadni fogja az érdekképviseletüket.

20:58

Mintegy 150 ember gyűlt össze a Sándor-palotánál. A demonstráción részt vesz Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is.

20:55

A Momentum Mozgalom egy eseményt is létrehozott, amelyben azt írták: „A hatalom a kata kivéreztetésével és a rezsicsökkentés eltörlésével emberek millióinak megélhetését sodorta veszélybe”.

Az eseményre eddig közel kétszázan jelezték, hogy ott lesznek, de ettől jelenleg sokkal kevesebben vannak kint.

20:45

Rendőrsorfal várta a tüntetőket a Sándor-palotához vezető úton, a Szent György téren.

A Momentum Mozgalom ismét tüntetést szervezett, ezúttal a Sándor-palota elé, miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a katatörvény módosítását.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok