Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában háromévnyi gabonatermés is veszendőbe mehet

2022. július 18., hétfő 19:57

Stabilizálni kell az ukrán mezőgazdaságot, és fel kell szabadítani a kikötőt a blokád alól, különben veszélybe kerülhet a többévnyi raktározott gabonatermény. A magyar gazdákra is rájár a rúd a rendkívül aszályos időjárás miatt. Nagy István agrárminiszter Brüsszelben tárgyalt.

Olyan brüsszeli politikára van szükség, amely az agrárpiacokon csökkenti a helyzet kiszámíthatatlanságát – hangsúlyozta Nagy István, a szaktárca vezetője a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén Brüsszelben.

A miniszter úgy vélte: kiemelten fontos az ukrajnai régiók mezőgazdasági tevékenységének stabilizálása, hiszen a világnak szüksége van az ott megtermelt terményekre az élelmiszerek előállításában éppúgy, mint az állati takarmányozásban. Ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, hogy az ukrán gazdák el tudják végezni a mezőgazdasági munkálatokat, valamint működő megoldásokat kell találni a fekete-tengeri kikötők blokádjának feloldására.

A terménytárolók tele vannak, így nincs hely az idei termés számára, a háború miatt pedig a gazdák az idei vetést sem tudják elvégezni a földeken, ezért háromévnyi gabonatermés is veszélybe kerülhet – tette hozzá.

A Tanács napirendre vette a Magyarországot sújtó rendkívüli aszályhelyzet kérdését is. Ezzel összefüggésben Nagy István több javaslatot is megfogalmazott az Európai Bizottság számára.

Ennek eredményeként a gazdák várhatóan idén is számíthatnak az emelt összegű előlegfizetésre. Az agrárminiszter emellett arra kérte a Bizottságot, hogy a II. pilléres agrár-környezetgazdálkodási támogatások esetében biztosítson mentességet a szankciók alól a 2022-es évre.

A 2023-tól induló új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó Stratégiai tervek kapcsán a tárcavezető emlékeztetett: a gazdáknak legkésőbb nyár végén meg kell hozniuk a vetésszerkezetre vonatkozó döntéseiket, amihez ismerniük kell az új szabályokat és feltételeket, hogy meg tudjanak felelni az új KAP követelményeinek.

Rovatok