Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sem jutnak a beígért pénzükhöz a mozdonyvezetők

2022. július 20., szerda 18:33

A keddi egyeztetésen is megtagadta a MÁV új vezetése, hogy kifizessék a korábbi elnök-vezérigazgatóval aláírt megállapodás alapján a 2500 mozdonyvezetőnek, motorvonat-vezetőnek és Flirt motorvonat-vezetőnek járó pluszpénzt.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) a március 10-étől határozatlan időre meghirdetett sztrájk előtt néhány órával lépett vissza a munkabeszüntetéstől, mert az akkori elnök-vezérigazgató, Homolya Róbert jelentős részben teljesítette azt a követelésüket, hogy

a 2021-ben elmaradt béremelések miatt egyszeri bruttó 545 ezer forint kifizetésével ellentételezze a cég a reálbérek csökkenését.

„Olyan még nem volt a MÁV történetében, hogy egy aláírt megállapodást később nem tartott be a vállalat vezetése” – jelentette ki a Népszavának Barsi Balázs, a MOSZ elnöke.

A keddi egyeztetésen ugyanis egyértelművé vált, hogy a MÁV-csoport és a MÁV-START vezetése is csak a vállalatcsoport mind az 56 ezer dolgozójának kialkudott, az év végi hűségpénzből előre kifizetett 300 ezer forintos vasutasnapi pénzt hajlandó megadni.

a külön kialkudott összeget annak ellenére sem, hogy a megállapodás rögzítette: minden egyéb kifizetés a többi munkavállalóval azonos módon illeti meg a mozdonyvezetőket.

A MOSZ elnöke ezért szükségesnek tartja a szakszervezet küldöttközgyűlésének az összehívását, amelynek jogában áll eldönteni, újból meghirdetik-e a sztrájkot vagy sem. Ezt a lépésüket a Fővárosi Törvényszék és a Kúria jogszerűnek ismerte el korábban. 

Rovatok