Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Minden perc, amely háborúval telik, biztonsági kockázat számunkra

2022. július 21., csütörtök 08:32

Szijjártó Péter a Fox Newsnak nyilatkozott arról, mi Magyarország álláspontja a háborúval kapcsolatban, és mit gondol arról, hogy a béke érdekében Ukrajna odaadhatná az elfoglalt területeit Oroszországnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a Fox Newsnak Neil Cavuto műsorában. A politikus többek között elmondta, mit gondol Magyarország Brüsszel legújabb kéréséről, miszerint minden tagállam csökkentse földgázfogyasztását 15 százalékkal, és kifejtette véleményét arról az állításról is, hogy Magyarország vezetése türelmetlen a háborúval kapcsolatban.

A külügyminiszter a gázfelhasználás csökkentésének felvetésére egyelőre nem tudott érdemben nyilatkozni a riporter kérdésére, ugyanis véleménye szerint erről a „rendkívül komoly ügyről” nem érkezett az interjúig írásos dokumentáció Brüsszelből. Azzal kapcsolatban pedig, hogy Orbán Viktor megnyilvánulásai más országok számára egyfajta türelmetlenséget sugallnak, úgy fogalmazott:

Nézze, mi egy szomszédos ország vagyunk, és minden egyes perc, amely az Ukrajnában zajló háborúval telik, az biztonsági kockázatot jelent hazánk számára. Biztonsági kockázatot a fizikai és a gazdasági biztonság tekintetében is, nem is beszélve az energiaellátás biztonságáról

– mondta Szijjártó Péter, valamint kiemelte: ezért Magyarország szomszédos országként a béke mellett áll és arra kéri az Európai Uniót és a teljes nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy béke legyen Ukrajnában. 

Zelenszkij felesége az Egyesült Államoktól kér segítséget

Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége jelenleg az Egyesült Államokban van, és férje nevében kér segítséget, úgy, mintha Magyarország és más tagállamok türelme fogytán lenne – mondta a riporter Szijjártó Péternek. 

A külügyminiszter erre válaszolva kiemelte, „Magyarország jelenleg a legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre. Eddig 840 ezer menekültet fogadott be az ország.”

Gondoskodunk róluk, ellátjuk őket, segítünk nekik minden szükségletük terén, munkát kínálunk azoknak, akik hosszú távon maradnak. Minden gyereket beíratunk az iskolákba és az óvodákba. Tehát mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsünk

– hangsúlyozta a külügyminiszter. 

Arra pedig, hogy mi a véleménye arról, hogy a béke érdekében Ukrajna odaadhatná az elfoglalt területeit Oroszországnak, azt mondta: „Magyarország tiszteli minden ország területi integritását és szuverenitását.” A háború elhúzódásáról pedig azt gondolja: senki sem tudja megjósolni a végét, de minél előbb véget ér, annál kevesebb áldozatot kell elszenvedniük az ukránoknak. Ezért az egyedüli megoldásnak az azonnali tűzszünetet, a béketárgyalásokat és a békét tartja.

Legyen vége az emberek szenvedésének Ukrajnában

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

Rovatok