Index Vakbarát Hírportál

Van olyan egyetem, amely kiemelkedően magasnak értékelte a felvételi pontokat

2022. július 22., péntek 05:59 | aznap frissítve

Csütörtök este hirdették ki az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az eredményekről, a felvételizők számáról és a ponthatárokról több hazai egyetem is közleményt adott ki.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat. A Felvi által közölt statisztikai adatok szerint az idei érettségi időszakban közel 100 ezren jelentkeztek valamelyik szeptemberben induló felsőoktatási képzésre.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája idén is megrendezte a Pont Ott Partit, a felvételizők a fővárosban, a Városligetben várhatták közösen a pillanatot, hogy a pontszámok a felvi.hu-n megjelenjenek.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, sms-ben is értesítést kaptak az eredményekről.

ELTE: rekordszámú új jelentkező nyert felvételt

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közleménye szerint összesen 11 355 hallgatót vet fel képzéseire. A tájékoztatásból kiderült, hogy alapszakra 7248, mesterszakra 2666, osztatlan szakra 1251, felsőoktatási szakképzésre 190 hallgató került be.

Közülük 9272 jelentkező nappali, 1943 levelező, 140 pedig esti munkarendben kezdi meg tanulmányait.

Az egyetem elsőéveseinek mintegy 90 százaléka, 10 021 hallgató állami ösztöndíjas finanszírozási formában tanulhat.

A legtöbb hallgatót (2174) a bölcsészettudományi karra vették fel, ezt a gazdálkodástudományi kar (2100), majd a pedagógiai és pszichológiai kar (1467) követi.

A legnagyobb létszámemelkedést a gazdaságtudományi kar érte el: 300-zal több hallgató került be, mint tavaly. A 2361 felvett hallgatóval ez lett a második legnépszerűbb képzési terület, a bölcsészettudomány (3079) után és a pedagógusképzés (1850) előtt.

Hozzátették, a gazdaságtudományi kar úgy vett fel a tavalyinál 42 százalékkal több alapszakos hallgatót, 1313-at, hogy a pontátlag is jelentősen nőtt, az idén már 442 feletti.

Az ELTE legnagyobb létszámmal induló alap-, illetve osztatlan szakjai: jogász (778), programtervező informatikus (659), gyógypedagógia (602), pszichológia (411).

A mesterszakok közül a legnépszerűbb a vezetés és szervezés (294), ezt követi a pszichológia (274), a pénzügy (167) és a marketing (146).

BME: kiemelkedően magasak voltak az átlagpontszámok

Kiemelkedően magas átlagpontszámok és magas felvételi létszámok jellemezték a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az idei felvételit – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtök este az MTI-vel. A Műegyetemen mintegy 4800 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptemberben.

Az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg a BME: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 425 pont – írták.

A tanulmányaikat idén szeptemberben megkezdő elsőévesek száma (4776) az előző évhez képest 1 százalékkal nőtt, az alapképzési és osztatlan szakokon a növekedés több mint 4 százalék.

Mint írták, jelentős volt az érdeklődés a BME első alkalommal meghirdetett szakjai, az angol nyelvű építményinformatika-mérnöki és az űrmérnök mesterszak iránt, mindkét szakon a tervek szerint kezdődik meg az oktatás szeptemberben.

Corvinus: kevesebb felvett diák, de magasabb átlagpontszámok

Tíz százalékkal kevesebb diákot vettek fel idén a Budapesti Corvinus Egyetemre, mint tavaly, magasabb átlagpontszámmal. 

Az intézmény közleménye szerint az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakra 478 ponttal, a magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 477 ponttal, az angol nyelvűre 474 ponttal lehetett bekerülni.

Az egyetem nemzetköziesítésének köszönhetően a 2022/23-as tanévtől az alapszakok több mint fele, a mesterszakok nyolcvan százaléka csak angolul vagy angolul is elvégezhető.

A következő tanévre a központi felvételi eljárásban 2059 hallgatót vettek fel. Alapképzésen 1530, mesterképzésen 452, osztatlan képzésen pedig 77 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

Ezenkívül nemzetközi felvételi útján alapszakon 268, mesterszakon 329 külföldi diákot vett fel a Corvinus, a jelentkezők 75 országból érkeztek, a felvett diákok több mint 20 százaléka külföldről érkezik.

Az NKE-n több mint 1900 elsőéves kezdheti meg a tanévet

Több mint 1900 év elsőéves kezdheti meg a tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A hadtudományi kar szakjait 37 százalékkal többen jelölték meg első helyen, mint tavaly.

Az NKE az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében emlékeztetett: 2021-ben 24 százalékkal többen jelentkeztek az NKE-re, mint az azt megelőző évben.

Ez felülmúlta a felsőoktatásba jelentkezők számának 11 százalékos növekedését, ráadásul a bejutni vágyók csaknem 71 százaléka első helyen jelölte meg az intézményt. Idén további 2 százalékkal nőtt a jelentkezők száma.

(Borítókép:  A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a Városligetben 2022. július 21-én. Fotó:  Kovács Anikó / MTI)

Rovatok