Index Vakbarát Hírportál

Tetőzik a hőség, de van egy jó hírük is a meteorológusoknak

2022. július 23., szombat 16:29

Szombaton tetőzik a hőség, a nyugati és az északi tájakon 28, másutt 30 fok körül alakul a napi átlaghőmérséklet. Vasárnapra az érkező hidegfront hatására minimálisan mérséklődik a meleg, általában 25, az Alföld déli felén 27 fok körül alakulhat a napi átlaghőmérséklet.

Eleinte jobbára derült vagy gyengén felhős, napos idő várható szombat délután, majd a fátyolfelhők mellett főleg az ország északnyugati felén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés  – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A prognózis szerint az Alföld délkeleti területein estig is maradhat a napos idő. A délutáni, esti órákban elsősorban Magyarország északnyugati felén alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Éjjel egy hidegfront szakadozott felhőzete húzódhat felettünk. Szórványosan várható záporeső, zivatar. 

Szombaton késő délután a Dunántúlon heves zivatarok kialakulására is mutatkozik némi esély, emiatt akár a narancs fokozatot is kiadhatják. A késő esti órákra átmenetileg csökken a zivatarok száma, majd az éjszaka második felében nyugat felől újabb zivatarok érkezhetnek.

Zivatarok miatt Pest, Borsod-Abaúj, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki figyelmeztetést. Riasztás az ország északi és északnyugati felében van érvényben zivatarok miatt.

Vasárnap napközben elsősorban a déli és keleti tájakon lehetnek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, majd az esti órákra mindenütt fokozatosan lecseng a zivatartevékenység. A hidegfront felhőzete estig kelet felé elhagyja az országot.

Mögötte általában több órára kisüt a nap, de napközben még gomolyfelhők képződnek. Kezdetben szórványosan, délután főleg a déli és a keleti megyékben valószínű zápor, zivatar, nagyobb számban nagyjából a Miskolc–Békéscsaba vonal tágabb környezetében. Az északi, északnyugati szelet több helyen erős, zivatar környezetében viharos lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 22 fok között alakul, de a vízpartokon, a városokban, a magasabban fekvő helyeken enyhébb is lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 36 fok között várható.

A meteorológiai szolgálat vasárnap tizennégy megyében figyelmeztet zivatarra. Zivatarokra kell számítani

Az előrejelzés szerint szombaton hidegfront éri el Magyarországot, ami mögött már csak 30, 36 fokot mérhetünk. A front viszont csapadékot is hoz, azonban nem áztató eső formájában.

Rovatok