Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, jönnek a zivatarok

2022. július 24., vasárnap 06:01

Az érkezett hidegfront szakadozott felhőzete kelet felé vonul, mögötte kisüt a nap, de gomolyfelhők is képződnek. Eleinte a déli, majd a keleti megyékben valószínű zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szelet több helyen erős, zivatar környezetében viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között várható.

Vasárnap az érkezett hidegfront szakadozott felhőzete kelet felé vonul, mögötte kisüt a nap, de gomolyfelhők is képződnek – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Napközben eleinte a déli, majd a keleti megyékben valószínű zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szelet több helyen erős, zivatar környezetében viharos lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 22 fok között alakul, de a vízpartokon, a városokban, a magasabban fekvő helyeken enyhébb is lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 36 fok között várható.

Vasárnapra az érkező hidegfront hatására minimálisan mérséklődik a meleg, általában 25, az Alföld déli felén 27 fok körül alakulhat a napi átlaghőmérséklet.

Elsősorban a déli és keleti tájakon lehetnek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, majd az esti órákra mindenütt fokozatosan lecseng a csapadéktevékenység.

A meteorológiai szolgálat vasárnap tizennégy megyében zivatarok miatt adott ki első fokú figyelmeztetést. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Zivatarokra kell számítani

Hőség miatt négy megye kivételével első fokú figyelmeztetés van érvényben Magyarország területén. Másodfokú hőségre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kell számítani.

(Borítókép: Zivatar Nagykanizsán 2022 májusában. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok