Index Vakbarát Hírportál

A viharjelzés ellenére több esetben is intézkednie kellett szombaton a vízi rendőröknek

2022. július 24., vasárnap 18:42

Összesen 15 embert mentettek ki a vízi rendőrök a másodfokú viharjelzés ideje alatt a Balatonból – közölte a rendőrség.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a 40 fokos kánikulának véget vető viharos szélben 2022. július 23-án 14 óra körül többen is olyan helyzetben találták magukat a Balatonon, amiből a vízi rendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan kijutni. 

A siófoki, balatonfüredi és fonyódi egységek összesen tizenöt bajba jutott fiatalt és felnőttet segítettek ki szorult helyzetükből.

A szélben elsodródtak SUP-osok, egy gumikajakban evező férfi, egy 13 éves szörfös, valamint két mozgásképtelenné vált elektromos csónak utasai is. Egy úszó hölgy pedig a Balaton Szántód rév előtti vízterületen a kompok közlekedését akadályozta, ezért őt testi épségének védelme érdekében a szántódi szabadstrandon helyezték biztonságba.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság emlékeztet, hogy vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. A viharjelzésszabályok értelmében:

Mint írják, a viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek, vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Rovatok