Index Vakbarát Hírportál

A Mazsihisz is kifogásolta Orbán Viktor tusványosi beszédét

2022. július 25., hétfő 13:32

Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem tudja értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét.

Mint írták, a miniszterelnök szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett.

Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen. Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől, derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből.

Tekintettel a hazánk előtt álló rendkívül nehéz időszakra, a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében

– fogalmaz a közlemény.

Az országos főrabbi vasárnap reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére, amely többeknél megütközést keltett. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – ismertebb nevén Tusványos – mára a magyar politika egyik legfőbb színterévé vált. A miniszterelnök idén is a fesztivál fő szónoka volt.

(Borítókép: Heisler András a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga átadóján 2021. június 10-én. Fotó: Gombkötő Emma / Index)

Rovatok