Index Vakbarát Hírportál

Fél tucat mérgezett szárnyast találtak a Tiszánál

2022. július 26., kedd 15:55

A botulin nevű idegméreg több állatot is elpusztított a hétvégén egy agyagbányagödör-tó partján, Tiszafüred és Egyek között.

A Tiszafüred és Egyek közötti agyagbányagödör-tó partján egyetlen nap alatt fél tucat elpusztult madarat találtak, mindegyikük súlyosan mérgezett volt. A tünetek alapján a szakértők megállapították, hogy a sekély, felmelegedő vízben elszaporodó baktériumok termelte idegméreg, a botulin miatt betegedtek meg a szárnyasok – írja a Népszava.

Ilyen madárpusztulást nem láttunk itt az utóbbi évtizedekben

– jegyezte meg Kiss Balázs, a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság vezetője.

A botulin-toxinmérgezésnek jól felismerhető tünetei vannak, emberre és állatra egyaránt veszélyes. Az állatok kezdetben zavarttá válnak, majd izombénulás keserítheti őket. A szakértők tudnak olyan madarakról, amelyek nem tudják megtartani a fejüket, és belefulladnak a vízbe, de a szárnyasok többsége hosszas szenvedés után a vízparton pusztul el. A madárpusztulásra és a megbetegedésekre igazán a hétvégén figyeltek fel, több mérgezett fehér gólyát, egy fokozottan védett gólytöcsöt fogtak be, majd kezelték tüneteiket, továbbá számos elhullott vetési varjút, tőkésrécét, nyári ludat találtak a bejárt területen.

Ugyanakkor nemcsak a madarak pusztulnak, ugyanis egy őzbaknál is kimutattak kezdeti mérgezéses tüneteket. A természetvédők folyamatosan járják a környéket és kutatnak a beteg állatok után. Kiss Balázs elmondta, hogy a hőség és a víztestek leapadása megnöveli a botulinmérgezések számát. Aszályban gyakori, hogy a vadaknak itatóhelyül szolgáló természetes vizek pocsolyává válnak, és ezek a szerves anyagokban gazdag, átmelegedett vizek melegágyai a neurotoxint termelő Clostridium botulinum baktériumnak.

Főként mocsárvidékeken történnek madármérgezések

Aszály idején már korábban is történtek tömeges botulinos madármérgezések, leginkább vízimadarak pusztultak el. Főleg a mocsárvidékeken, így a Fertő-tó mentén és a kiskunsági szikeseken lettek figyelmesek ilyen esetekre. A szakértők egyelőre nem adtak tájékoztatást országos botulinmérgezésekről, de a hőség és a vízhiány miatt számítani lehet hasonló pusztulásokra.

Rovatok