Index Vakbarát Hírportál

Havi félmilliós benzinkártyát is használhatnak egyes képviselők

2022. július 27., szerda 07:51

Az országgyűlési képviselők munkavégzésük támogatására üzemanyagkártyát kapnak, amellyel nagy távolságokat autózhatnak a költségvetés terhére. Egy július közepi törvénymódosítás tíz százalékkal megemelte az elszámolható kilométereket.

Az üzemanyagkártya használatát a 2012. évi XXXVI. törvény szabályozza. Az országgyűlési törvény szerint ha a képviselő lakóhelye Budapesten van, akkor havonta 2500 kilométerre elegendő üzemanyagot vételezhet. Lakhelyének fővárostól való távolsága szerint a benzinkártyán rendelkezésre álló összeg pedig a következő távolságok megtételére elegendő pénzt biztosít:

Ez azt jelenti, hogy egy Budapesten élő képviselő, ha egy hét literes fogyasztású autót használ, akkor – a hatósági benzinárral számolva – havonta 84 ezer forintért autózhat. Ha piaci áron számolunk (az átlagár 723 forint a 95-ös benzinnél), akkor 126 ezer forintos benzinkártyát kap. Ugyanez 4000 kilométerre 134 400, piaci árral számolva pedig 202 ezer forintra jön ki, míg a fővárostól legtávolabb lakó politikusoknak 218 400, piaci áras benzinnel 329 000 forintos benzinkártyát jelent – írja a 24.hu.

Az egyéni választókerületben megválasztott képviselők még az alapján is kapnak benzinpénzt, hogy mekkora területű körzetben nyertek mandátumot. Az elszámolható kilométereket egy július 19-én elfogadott törvénymódosítás tíz százalékkal megemelte, magyarán a 106 egyéni képviselő tíz százalékkal többet tankolhat a parlamenti benzinkártyája segítségével.

Mindez legalább 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is feltornászhatja a képviselők eddigi havi keretét.

Így a Budapesttől való távolságtól és a választókerület nagyságától függően legalább 2750 kilométer, a legtávolabbi és legnagyobb választókerület esetén pedig akár 10 400 kilométernyi út megtételére elegendő pénzt utalhatnak a képviselői benzinkártyára.

Hogy ez pontosan mekkora összeget jelent, az az autók fogyasztásától függ. Egy 7 literes fogyasztású gépkocsi esetén akár 728 literre (ez hatósági árral számolva 350 ezer forint, piaci árral számolva 526 ezer forint) is jogosult lehetnek a fővárostól távol lakó vidéki képviselők.

A választókerületek méretének arányosabb figyelembevétele mellett módosul a képviselői üzemanyag költségtérítés mértéke

– indokolták az indítványt a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői, Kocsis Máté és Simicskó István.  

Rovatok