Index Vakbarát Hírportál

Közel száz gyanúsítottja van egy 1,2 milliárdos, számlaváltós csalássorozatnak

2022. július 27., szerda 13:38

43 csalás és 51 csalási kísérlet írható a számlájára annak a bűnözői hálózatnak, amelynek irányítói elsősorban kórházakat, önkormányzatokat, sportegyesületeket és színházakat károsítottak meg úgynevezett számlaváltós csalásokkal. 95 embert hallgattak ki gyanúsítottként, az irányító ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

Felszámolt a budapesti rendőrség egy „számlaváltós szervezetet”, amely csaknem 1,2 milliárd forintot csalt ki önkormányzatoktól, intézményektől. Kilencvenhat ember ellen indítottak eljárást – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

A strómanok mögé bújt elkövetői kör tevékenységét 2016-ig követték vissza a fővárosi nyomozók. A szervezet tagjai megszerezték azokat a nyilvánosan is hozzáférhető adatokat, amelyeket egy – későbbi sértett – intézmény által kezdeményezett közbeszerzési eljárás eredményéről tudni lehetett.

Ezután telefonon felhívták a megbízást elnyerő céget, és elhitették, hogy a pályázat kiírójának informatikai rendszere meghibásodott, emiatt nem állnak rendelkezésre a kifizetéshez szükséges információk, például a kiállított számla száma, a teljesítés határideje és összege. Az így megkapott adatok birtokában, az érintett cég nevében felhívták a pályázat kiíróját, és közölték vele, hogy megváltozott az a bankszámlaszám, ahová a pénzt utalnia kell.

A számlaszámváltozás tényét általában az eredetihez megtévesztésig hasonló címről e-mailben is megerősítették, felhasználva az adott vállalkozás logóját, bélyegzőjét és ügyvezetőjének nevét. Az ilyen e-mail-címek létrehozásához szükséges domainnevekért kriptovalutával fizettek, IP-címük elrejtéséhez pedig titkosítást használtak, hogy ezzel is elrejtsék digitális nyomaikat.

A csalóknak kifizetett pénz így végül szinte nyom nélkül landolt olyan bankszámlákon, amelyeket a bűnöző csoport fő szervezői strómanokkal nyittattak különböző bankfiókokban.

A strómanok saját nevükre nyitották meg a számlákat, de a teljes hozzáférést az internetbank-eléréssel együtt átadták a szervezőknek, és a számlákhoz rendelt hívószámok is a szervezet felső köreihez kapcsolódtak. A strómanok feladata volt még, hogy a bankszámlákra érkező összegeket vagy készpénzben, vagy több kisebb összegben, utalásokkal juttassák el beszervezőiknek.

A sértettek akkor jöttek rá, hogy eltűnt az átutalt pénzük, amikor az elmaradt kifizetéseket egyeztették a cégekkel; ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a számlaszám nem változott meg, és a megbízó a szerződés szerinti összeget másnak utalta át.

Az Europol is beszállt a nyomozásba

A BRFK-n 2019 áprilisában alakult két nyomozócsoport munkáját támogatta a Győr-Moson-Sopron, a Komárom-Esztergom, a Nógrád, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Baranya megyei rendőr-főkapitányság, valamint a Magyarországra delegált szlovák belügyi attasé és az Europol is.

2020 októberében megkezdődött a hálózat felszámolása, a rendőrök összehangoltan, egyszerre több helyszínen ütöttek rajta a strómanokon és a szervezet felsőbb szintjén helyet foglaló szervezőkön, fő szervezőkön.

A BRFK a 2016 októbere és 2020 októbere között elkövetett bűncselekmény-sorozatban különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás és pénzmosás, valamint közokirat-hamisítás miatt folytat eljárást. A nyomozás alatt eddig 262 millió forintot foglaltak le a rendőrök.

A gyanúsítottak 43 sértettől csaltak ki csaknem 1,2 milliárd forintot. Jóval több intézménynél próbálkoztak, de 51 esetben nem jártak sikerrel. A nyomozók az eljárásban számos strómant, szervezőt, köztük a fő szervezőket is elfogták. A nyomozók megállapították, hogy a gyanúsítottak 92 e-mail-címet, 51 telefonszámot és 59 magyar bankszámlát használtak.

Rovatok