Index Vakbarát Hírportál

Visszatér a kánikula, a hétvégéig csak rosszabb lesz

2022. július 27., szerda 05:57

Szerdán sok napsütés várható fátyolfelhőkkel, valamint nappali gomolyfelhő-képződéssel. Az érettebb gomolyokból előfordulhatnak futó záporok. Az északi szél többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Sok napsütés várható szerdán fátyolfelhőkkel, valamint nappali gomolyfelhő-képződéssel. Egy-egy érettebb gomolyfelhőből kis eséllyel futó záporok is kialakulhatnak. Az északnyugati szél ma a front mentén élénk, időnként erős lesz, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek, estére veszít erejéből a légmozgás – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A prognózis szerint szerdán az északi szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű, az északi völgyekben alacsonyabb értékeket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 29 és 34 fok között valószínű.

Estére a nyugati országrészben már felhősebb tájak is lehetnek. Egy-egy zápor, esetleg zivatar elsősorban az északnyugati határszélen alakulhat ki.

A meteorológiai szolgálat nyolc megyére adott ki figyelmeztetést a hőség miatt. Elsőfokú figyelmeztetés Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében van érvényben. Másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt Békés megyére adtak ki. 

Fokozódik a hőség

Csütörtökön sok napsütés várható, fátyolfelhőkkel, nappali gomolyfelhő-képződéssel. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Több helyütt megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban általában 14 és 21 fok között alakul, de az északi völgyekben pár fokkal hűvösebb is lehet. A csúcshőmérséklet délután 29 és 36 fok között valószínű, továbbra is az Alföldön lesz a legmelegebb.

Pénteken a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett napos idő lesz a jellemző. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Napközben kicsi a csapadék esélye. Estétől főleg a Nyugat-Dunántúlon már előfordulhat zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a keleties szél. A hőmérséklet hajnalban 13 és 22, a délutáni órákban 31 és 37 fok között valószínű.

Enyhülést hoz az újabb hidegfront

Szombaton a hidegfront szakadozó, gomolyosodó felhőzete vonul északnyugatról délkelet, kelet felé, a nap második felétől már nyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A zivatarokat is kísérhetik viharos erejű széllökések. A minimum-hőmérséklet általában 16 és 23, a maximum többnyire 24 és 32 fok között valószínű, a 30 fok feletti értékeket elsősorban a Tiszántúlon mérhetik, oda délután érkezik meg a hidegfront.

Vasárnap napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, keleten, északkeleten lehet majd a több és vastagabb a felhő. A Dunától keletre elszórt jelleggel alakulhatnak ki záporok. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz erős, helyenként viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul, de a szélvédett, kevésbé felhős völgyekben ennél hűvösebb is lehet. A délutáni maximum-hőmérséklet 24 és 30 fok között valószínű.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok