Index Vakbarát Hírportál

Lebukott a távgyógyító, nem használt a kezelés

2022. július 27., szerda 14:53 | aznap frissítve

Vádat emelt a Salgótarjáni Járási Ügyészség az ellen a nő ellen, aki gyógyító tevékenység látszatát keltve csapta be a sértetteket, milliókat húzva ki a zsebükből a „távgyógyítás” módszerével.

A negyvenegy éves vádlott nem rendelkezik sem orvosi végzettséggel, sem természetgyógyászati és egészségügyi tevékenységre vonatkozó engedéllyel, a vád szerint ennek ellenére hirdette magát weboldalán 2014 és 2020 között mint gyógyító. Az ügyészség szerint az őt felkereső sértettek és hozzátartozóik különböző problémáinak megoldásához az egészégügyi tevékenység látszatát keltette. 

A nő előre elkérte a pénzt a kezelésekért: többek között szívbetegség, álmatlanság, depresszió, daganatos betegségek, látásproblémák és gerincferdülés panaszával fordultak hozzá. Kivételes esetek alkalmával személyesen történt a „gyógyítás”, a legtöbb esetben azonban az interneten, videóbeszélgetések alkalmával végezte el a „kezelést”. 

Az ügyészség megállapította: a nő által végzett tevékenység és módszere orvosilag megalapozatlan, a sértettek egyészségügyi problémái a vádlottól kapott kezelések hatására nem enyhültek, nem hozták el a kívánt eredményt. A vádlott „távgyógyítóként” 19 sértettnek összesen több mint 14 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg.

Az ügyészség a nő ellen csalás bűntette és – a lakásán jogosulatlanul kifejtett orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenység miatt – kuruzslás vétsége miatt emelt vádat. Indítványozta, hogy a Salgótarjáni Járásbíróság ítélje őt végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, rendeljen el vagyonelkobzást, és a gyógyító tevékenység reklámozására használt weboldal teljes tartalmának hozzáférhetetlenné tételét.

A nőnek elítélése esetén az eljárás során keletkezett mintegy 370 ezer forint bűnügyi költséget is viselnie kell. Az ügyészség a vádlott beismerése esetére két év börtönbüntetés kiszabására tett mértékes indítványt a vádiratban.

Rovatok