Index Vakbarát Hírportál

Reagált az amerikai nagykövetség is Orbán Viktor beszédére

2022. július 27., szerda 19:44

Szerdán közleményt adott ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, amelyben azt írta: elfogadhatatlan minden olyan retorika, amely a gyűlöletkeltést, a rasszizmus terjedését szolgálja.

Azt írták: „Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége elítél minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és a megosztottság doktrínáinak ad teret.” Hozzátették:

Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy ami a XX. század vezetőinek rasszista és idegengyűlölő retorikájaként kezdődött, az végül milliók népirtásával végződött.

Végül leszögezték, hogy „az emberi méltóság és egyenlőség nem ismer nemzeti határokat, és szilárdan hisszük, hogy az emberiség sokszínűsége egyben az egyik legnagyobb erőssége is”.

A nagykövetség közleményében nem írták le szó szerint, hogy mindezzel Orbán Viktor beszédére reagálnak, de más kontextusban most nem lehet értelmezni az általuk kiadott szöveget. A miniszterelnök múlt hétvégi beszéde ugyanis sokak szerint gyűlöletkeltő, rasszista volt. Emiatt Magyarországon és külföldön több politikus és szervezet tiltakozott már, valamint a miniszterelnök egyik főtanácsadója is lemondott

A másik oldalról nemrég Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta: szerinte nonszensz dolog rasszizmussal, antiszemitizmussal vádolni a miniszterelnököt. 

Rovatok