Index Vakbarát Hírportál

Nyakunkon a parlagfűszezon, az allergiások már most veszélyben vannak

2022. július 28., csütörtök 12:11

Július végére, augusztus elejére várható a parlagfű virágzása, de már most tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket azok az emberek, akik allergiásak a virág pollenjére, figyelmeztet az infoKarcag.

A növény növekedési üteme megyénként eltér, az aszályos időszak is visszavetheti a fejlődését, de jelentősen nem változtat rajta, közölte Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője. Hozzátette, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tavalyi felmérése szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni a gyógyszereit.

Idehaza nagyjából 3,5 millió ember küzd valamilyen allergiával, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek, írja az MTI. Az allergia mostanra népbetegséggé vált, a lakosság közel 15 százaléka küzd vele. Az allergiában szenvedők kétharmada gyógyszert is szed a panaszai enyhítésére, olvasható a Hello Vidék cikkében.

Az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, derül ki az NNK irányítása alá tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adataiból.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében

– áll az NKK által jegyzett közleményben.

Akinek a területén elszaporodik a gyomnövény, és nem tesz ellene semmit, annak 15 ezertől 5 millió forintig terjedő büntetést kell fizetnie, jelezte korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Világgazdaság érdeklődésére. Az összeg mértékét a fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Rovatok