Index Vakbarát Hírportál

Már csak egyet kell aludni a hőségben, aztán ránk szakad az ég

2022. július 29., péntek 16:24

Péntek estére az északnyugat felől érkező hidegfront hatására az ország északnyugati részén erősen megnövekszik a felhőzet, ott egyre nagyobb eséllyel várható eső, zápor, zivatar. Az ország többi részén fátyolfelhőkre, illetve képződő gomolyfelhőkre számíthatunk, amelyekből főként az Északi-középhegység térségében, hajnalban pedig a Duna-Tisza közén képződhet zápor, zivatar.

Pénteken a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén 25, a középső megyékben és a Dél-Alföldön 27 fok körül alakul – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A prognózis szerint szombaton a nyugat felől érkező hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg.

Délután, este helyenként fordulhat elő zivatar, erre nagyobb esély főként a délkeleti megyékben, a Tiszántúlon mutatkozik. Kisebb valószínűséggel az Alföld más részein, az Északi-középhegység térségében, illetve a Kisalföldön és az Alpokalján is kialakulhat néhol zivatar.

A meteorológiai szolgálat zivatar miatt tizenkét megyére adott ki figyelmeztetést. Zivatarokra kell számítani 

A hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében. Elsőfokú figyelmeztetést Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Magyarországon kimélyülő sekély ciklon alakítja a következő 24 óra időjárását, sokfelé lehet esőre, zivatarra, illetve záporra számítani.

Szombaton leszakad az ég

Szombatra virradó éjszaka a Dunántúlon és a középső országrészben fokozatosan labilizálódik a légkör, így a hajnali, reggeli órákra már helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak. 

Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át.

A zivatarokhoz 60-80, néhol 80-90 kilométer/óra körüli viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék) és jégeső (néhol két centiméter feletti átmérő) társulhat.

Szombaton tizennégy megyében figyelmeztetnek felhőszakadásra. Intenzív csapadékra lehet számítani Pest, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében. Zivatar miatt szinte az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Másodfokú figyelmeztetést Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyére adtak ki.

(Borítókép: Párakapu Debrecen belvárosában 2022. július 23-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok