Index Vakbarát Hírportál

Második világháborús gránátokat találtak Jánossomorján

2022. július 29., péntek 15:10

Második világháborús robbanótesteket találtak egy kukoricaföldön Jánossomorjánál – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken közösségi oldalán.

A Győr-Moson-Sopron megyei település külterületén mezőgazdasági munkák közben kerültek elő az eszközök. A rendőrségi bejelentést követően a honvédség tűzszerészei fémkereső műszer segítségével átvizsgálták a területet.

A katonák két darab ki nem lőtt 76 milliméteres szovjet páncéltörő gránátot, illetve egy szintén szovjet 76 milliméteres űrméretnél kisebb páncéltörő gránátot találtak.

Érdekességként megjegyezték, hogy a fémkereső műszer jelzései nyomán számos repeszdarabot, valamint korrodált fémlemezt ástak ki a földből a tűzszerészek az érintett területen. 

Utóbbiak talán egy T–34-es szovjet harckocsi szétszakadt elemei lehettek, amelyet találat érhetett a második világháborúban zajló harcokban, hiszen a helyszínről elszállított 76 milliméteres páncéltörő és űrméret alatti páncéltörő gránátokat ehhez a harcjárműhöz is rendszeresítették a szovjet erők. 

Rovatok