Index Vakbarát Hírportál

Pénzmosó bandát számoltak fel és kétmilliárd forintot zároltak a rendőrök

2022. július 29., péntek 09:10

Felszámoltak egy pénzmosással foglalkozó bandát a rendőrök: 18 gyanúsítottat fogtak el és több mint kétmilliárd forintot zároltak – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken a police.hu oldalon.

A komlói rendőrkapitányság még 2020 nyarán kezdte meg egy bűnbanda feltérképezését, amely külföldről csalásokkal megszerzett pénzek tisztára mosására specializálódott – írták. A bűnszervezet tagjai beférkőztek külföldi cégek számítógépes rendszereibe, majd a cég egyik üzleti partnereként kiadva magukat megtévesztették a megrendelőt, akinek aztán teljesítési célszámlaként egy magyarországi társaságnak az eredeti üzleti partnerétől csak néhány karakterben eltérő bankszámlaszámát adták meg.

Ehhez kétféle módon használtak fel cégeket. Egyrészt volt olyan gazdasági társaság, amelyet kimondottan erre a célra hoztak létre. A vállalkozások csak névleg működtek, azokat csak a pénzek elrejtéséhez, elidegenítéséhez használták fel. Másrészt kapcsolatba léptek olyan cégekkel, amelyeknek bizonyos ellenérték fejében megszerezték a bankszámlaszámát, és arra utaltak át különböző összegeket, amelyeket azután felvettek – tették hozzá.

A bűnszervezetben voltak olyanok, akik a számításba jöhető cégeket keresték fel, majd tárgyaltak velük arról, hogy a bankszámláikat használhassák, mások az új vállalkozások létrehozásáért feleltek, strómanként vettek részt az üzletekben vagy a pénzt vették fel, továbbá ügyvédek is, akik a cégalapítások jogi hátterét biztosították.

Az eljárás alatt tucatnyi – többségében külföldi – sértett sérelmére elkövetett csalásból származó pénz útját sikerült azonosítani, majd az összegeket zárolni.

Az összehangolt akcióknak köszönhetően a rendőrök 18 gyanúsítottat fogtak el: két nőt és 16 férfit. 

Mint azt a nyomozás megállapította, a bűnbanda élén a 29 éves budapesti L. László állt, míg a csapat második embere a 49 éves budapesti D.M. Krisztián volt. A hierarchiában alattuk állókat olyan szervezett módon irányították, hogy tételesen le volt osztva, kinek mi a feladata. A bűnszervezetben voltak olyanok, akik a számításba jöhető cégeket keresték fel, majd tárgyaltak velük arról, hogy bankszámláikat használhassák, de voltak olyanok is, akik az újdonsült vállalkozások létrehozásáért feleltek, míg megint mások strómanként vettek részt az üzletekben, és csak a nevüket adták a cégek megalapításához, ugyanakkor a bűnszervezet tagjai voltak ügyvédek is, akik a cégalapítások jogi hátterét biztosították, míg a sor végén a pénzt felvevők álltak.

A két évig zajló nyomozásnak köszönhetően több mint 2,3 milliárd forintot sikerült a rendőröknek zárolniuk, majd lefoglalniuk. A vagyon nagy része időközben már vissza is került a sértettekhez, így kártalanításuk döntő többségében megvalósulhatott. A nyomozást pár héttel ezelőtt a nyomozóiroda befejezte, majd az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Pécsi Járási Ügyészségnek – áll a közleményben.

Rovatok