Index Vakbarát Hírportál

Jön az ítéletidő, kiadták a riasztást

2022. július 30., szombat 05:52

Hidegfrontot hoz a szombat, az ország nagyobb részére számottevő mennyiségű csapadék hullhat. Az átvonuló front hatására nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, esőre, záporra, zivatarra pedig több hullámban számíthatunk. A zivatarokat intenzív csapadék, illetve jégeső is kísérheti.

Szombaton a nyugat felől érkező hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A reggeli radarkép szerint a csapadék már el is érte az ország nyugati részét.

A front az Időkép videója szerint pedig a következőképpen fog alakulni:

Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át.

A zivatarokhoz 60–80, néhol 90 kilométer per óra feletti viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20–50 milliméter csapadék) és jégeső (néhol 2 centiméter feletti átmérő) társulhat. A zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki.

A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 23 és 33 fok között alakul, kelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. A keleti határvidéken 34, 35 fok sem zárható ki.

A késő délutáni, esti órákra a csapadéktevékenység a keleti országrészre szorul vissza, a Dunántúl nagy részén pedig felszakad a felhőzet, és legfeljebb elvétve lehet kisebb zápor, esetleg zivatar.

Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Szombaton tizennégy megyében figyelmeztetnek felhőszakadásra. Intenzív csapadékra lehet számítani

Zivatar miatt szinte az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Másodfokú figyelmeztetést Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyére adtak ki.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok