Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a hidegfront, Budapesten is szakadt az eső

2022. július 30., szombat 12:08

Megérkezett az enyhülést hozó eső, Budapesten is leszakadt az ég.

Délelőtt az Északi-középhegység és a Dunakanyar környékén kialakuló zivatarok lassan észak felé haladtak. Az ismétlődő cellák miatt felhőszakadásra számíthatunk, és kisebb valószínűséggel jégeső, illetve viharos szél is kialakulhat. Eközben a Dunántúlon egy nagyobb méretű csapadékzóna indult el kelet felé, rövidebb és intenzívebb esőzésekkel kísérve – írja az Országos Meteorológia Szolgálat

A front előterében is hevesebb zivatarok alakulhatnak ki déltől: várhatóan előbb a középső tájakat és a Duna–Tisza közét érinti, este pedig áthalad az Alföld keleti felére, illetve az ország északkeleti felére. A zivatarokat 60-80 kilométer per óra fölötti, néhol akár 90-100 kilométer per órát elérő, esetleg azt meghaladó viharos szélrohamok, felhőszakadás és jégeső kísérheti. 

Vasárnapra sem javul az időjárás: főként az északi és a keleti megyékben lehet viharokra számítani napközben, legvalószínűbben Borsodban és Szabolcsban. A hidegfront megérkezése előtt a keleti országrészekben még megnövekszik a hőmérséklet, az átlaghőmérséklet 25-26 fok körül várható. A délután lecsapó hidegfrontnak köszönhetően azonban mérséklődik a meleg, vasárnapra már sehol sem lesz 25 fok az országban. 

A felmentő sereg, vagyis a hidegfront már a Dunántúlon jár, ezzel együtt pedig a felhő- és csapadékrendszer is. Azonban a front előtt is kialakulnak záporok, zivatarok, jelenleg az Északi-középhegység térségében vannak ilyen csapadékgócok (amik már hajnalban megjelentek ott) – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán

Egy úgynevezett ciklogenezis (más szóval ciklonfejlődés) jelensége figyelhető meg a térségünkben, és a ciklon hidegfrontja jelenleg keleti irányba halad, de a front megérkezése előtt is folyamatosan jelennek meg csapadékgócok.

Ezek leszenek a leghevesebbek, és akár rendszerbe is szerveződhetnek délután, ami miatt az alföldi megyékben másodfokú figyelmeztetés lépett életbe – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A front következtében több dunántúli tájon is tíz fokkal esett vissza a hőmérséklet.

Újabb megyékben lépett életbe a narancs riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Csongrád-Csanád összes, valamint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes járásaira is kikerült a narancs riasztás. Mint írják, a következő órákban több viharcella is kialakulhat, emiatt a heves zivatarra vonatkozó narancs riasztást valószínűleg tovább fogják bővíteni. Ezeket a viharokat viharos szélrohamok, de akár nagyobb méretű jégszemek is kísérhetik. 

Ha van egy jó képe a zivatarokról vagy felhőszakadásról, juttassa el szerkesztőségünkhöz!
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Isza Ferenc / Index)

Rovatok