Index Vakbarát Hírportál

Bármikor elrendelhetnek online oktatást a következő tanévben

2022. július 30., szombat 13:58

Bármikor elrendelhetnek online oktatást a következő tanévben, amennyiben „elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”. De mi történhet a tanév alatt, ami miatt leállhat a jelenléti oktatás? Összegyűjtöttük.

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – olvasható a tanévkezdésről szóló rendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg pénteken késő este.

Ahhoz, hogy a tanév sikeres legyen, és végig tudják tartani a jelenléti oktatást, több feltételnek is teljesülnie kell. Összegyűjtöttük, mi lehet az, ami mégis távoktatásra késztetné a pedagógusokat.

Koronavírus

Ugyan a járvány idén nyáron nem hódított nagy teret magának, azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy az elmúlt héten több mint 14 ezer új fertőzöttet azonosítottak idehaza. A kormányzati tájékoztató oldalon megjelent adatok szerint 14 402 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 54 beteg.

A kórházban ápoltak száma is nő, jelenleg 1345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. A szakértők szerint pedig nem kizárt, hogy az őszi-téli időszakban új erőre kap a koronavírus.

Energiaellátás

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe.

Eközben pedig a hírek szerint folyamatosan csökken a Gazprom Európába irányuló gázszállítása, ami miatt az EU is elfogadott egy veszélyhelyzeti tervet. terv szerint ellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de a tagállamok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű 15 százalékos csökkentést írt elő.

Ami az iskolákat illeti, a Belügyminisztérium levele szerint  „haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével”. A levél tanúsága szerint tehát a kormány attól tarthat, hogy nem elképzelhetetlen, hogy nem tudják majd fenntartani az intézmények energiaellátásának zökkenőmentes biztosítását.

Pedagógushiány

Egyelőre ugyan van elég pedagógus az iskolákban ahhoz, hogy megkezdődjön a tanév, de könnyen előfordulhat, hogy a pedagógussztrájk tovább folytatódik a szeptemberben kezdődő tanévben is. Korábban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szövetségének (PSZ) alelnöke úgy fogalmazott, hogy a helyzet változásához minimum 45 százalékos azonnali béremelésre lenne szükség. Ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg még többen távoznak a pályáról.

Nem adtuk fel a sztrájkot, a jogászok továbbra is keresik a kiskapukat, amiket még esetleg hagynak a jogszabályok. Egyre nehezebb sztrájkot szervezni, főleg országos szinten, de meg fogjuk találni a módját

hangsúlyozta a Pedagógusok Szövetségének alelnöke.

(Borítókép: Tar Csanád, a Zelk Zoltán Általános Angol és Német Kéttannyelvű Iskola negyedikes tanulója online nyelvtanórán vesz részt nyíregyházi otthonában 2021. március 8-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok