Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra ért az összeolvadt front

2022. július 31., vasárnap 05:56

Szombat éjjel és vasárnap napközben országszerte előfordulhatnak még záporok-zivatarok, után viszont ismét a napsütés lesz a jellemző – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésből.

Előrejelzésükben olvasható, hogy szombat éjjel főként a keleti megyékben volt felhős az idő. Az ország többi részén viszont jellemzően csökkent a felhőzet, és legfeljebb elvétve volt záporeső, zivatar.

Vasárnap hajnalban azonban észak felől egy okklúziós (azaz: összeolvadt) front felhőzete, illetve gyenge csapadékrendszere érkezett Magyarországra.

Az északkeleti megyékben emiatt erőteljes gomolyfelhő-képződés, valamint záporok, intenzív csapadékkal kísért zivatarok lesznek jellemzőek. Mindeközben bizonyos területeken, erős, viharos széllökésekre lehet számítani. A legtöbb napsütés a délnyugati, nyugati megyékben várható, valamint arrafelé a felhőszakadás esélye is kisebb lesz. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16 és 19 Celsius-fok között várható, de a szélvédett, derült tájakon alacsonyabb értékeket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap jobbára 24 és 29 Celsius-fok között alakul, a tartósabban csapadékos tájakon azonban több fokkal hűvösebb maradhat az idő – olvasható a vasárnap éjfélig terjedő, részletes előrejelzésében.

Kiadták a figyelmeztetést

Vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt öt megyében (Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Békés megye) adott ki elsőfokú figyelmeztetést, míg felhőszakadás miatt két megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek. Mint írják, ebben a két megyében intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. 

Hamarosan visszatér a napsütés 

Az előrejelzések szerint hétfő reggelre már csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Néhol még kialakulhat zápor, de általánosságban aznap már sok napsütés várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 Celsius-fok között alakul.

Kedden még mindig előfordulhat felhőszakadás itt-ott, de a jellemző a napos, derült idő lesz. A legmagasabb hőmérséklet aznap 28 és 33 Celsius-fok között lehet majd.

Derült idő várható szerdán és csütörtökön is. Azokon a napokon még melegebb csúcshőmérsékletre lehet számítani, jövő hét pénteken pedig már 31 és 37 fok közti csúcsértékek várhatóak.

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok