Index Vakbarát Hírportál

Vallási vezetők imádkoznak együtt a megkülönböztetés és a gyűlölet ellen

2022. július 31., vasárnap 05:56

Az ima hatékony gyógyszer a megkülönböztetés és gyűlölet betegségére – vallja Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, akinek vezetésével augusztus 2-án a Sant’ Egidio rendezvényén a budapesti Ávilai Nagy Szent Teréz templomban református, katolikus, evangélikus és zsidó felekezetek vezetői imádkoznak együtt a romagyilkosságok és a cigány holokauszt emlékezetére.

Tizenhárom éve, 2009. augusztus 2-áról 3-ára virradóra kislétai házában, álmában agyonlőtték Balogh Máriát és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. Ez volt a 2008–2009 között elkövetett rasszista indíttatású bűncselekménysorozat utolsó állomása. Az elkövetők Máriával együtt hat embert, köztük egy ötéves kisfiút végeztek ki csak azért, mert cigánynak születtek. Ezt követően a tetteseket elfogták, akik jelenleg is börtönbüntetésüket töltik.

A katolikus Sant' Egidio közösség kezdeményezésére évről évre ökumenikus, azaz felekezetek közti imádsággal emlékeznek az áldozatokra és lépnek fel a gyűlölet ellen.

Az időpont azért is szimbolikus, mert 1944-ben ugyanezen az éjszakán gyilkoltak meg több mint háromezer romát és szintit az auschwitz-birkenaui haláltáborban.

Bárcsak Isten szemével tudnánk látni egymást! Ez lehet igazán hatékony gyógyszer a megkülönböztetés és gyűlölet betegségére. Augusztus másodikán imádkozunk együtt, vallási hovatartozástól függetlenül, hogy gyógyuljon a látásunk, a lelkünk, gyógyuljanak a kapcsolataink!

– állítja Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita.

Az Ávilai Nagy Szent Teréz templomban augusztus 2-án 19 órakor szentbeszédet mond Kocsis Fülöp, imádsággal szolgál Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, Radnóti Zoltán főrabbi, Fórizs Zsolt baptista lelkész, Ötvös József görög ortodox pap és Sztojka Szabina református lelkész. Az imádságon részt vesz Fahidi Éva, az 1944. augusztus 2-i események tanúja is.

(Borítókép: Kocsis Fülöp. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok