Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik Magyarország tortája 2022-ben

2022. augusztus 1., hétfő 16:07 | aznap frissítve

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája, a huncut szilva herceg lett idén Magyarország tortája, a Magyarország cukormentes tortája címet pedig a szegedi Gyuris László nagyi kedvence fantázianevű süteménye nyerte el – jelentették be hétfőn az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke úgy nyilatkozott a tizenhatodik alkalommal meghirdetett Magyarország tortája-verseny győzteséről: Karikó Orsolya, a nagykőrösi Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat cukrászának süteményére az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása jellemző – írja az MTI.

Idén a versenymunkáknak minimum negyven százalékban kellett tartalmazniuk felverteket vagy egyéb tésztarétegeket. Idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is megjelent, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, a kapor, a rozmaring vagy akár a libamáj.

Nádori László, a Magyarország cukormentes tortája-verseny zsűrijének elnöke közölte: Gyuris László, a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere nagyi kedvence fantázianevű alkotásában megjelenik a málnavelő, a fehér csokoládés pisztáciaropogós, a mascarponemousse hibiszkuszvirággal és csipkebogyóvelővel, a piskóta pedig nem tartalmaz gabonalisztet.

A szervezők tájékoztatása szerint a tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, valamint több száz cukrászdában országszerte. 

(Borítókép: A 2022-es Magyarország Tortája Karikó Orsolya huncut szilva herceg elnevezésű tortája az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2022. augusztus 1-jén. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok